На 9 октомври Седмицата на православната култура предлагата на столичани възможността да се запознаят с книгата „Празникът Успение Богородично в православната богослужебна традиция“ от доц. д-р свещеник Стоян Чиликов.

Инициативата Седмица на православната култура в София се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

В рамките на инициативата ще бъде представена новата книга „Празникът Успение Богородично в православната богослужебна традиция“ под авторството на отец Стоян Чиликов. Книгата изследва богословското съдържание на празника на базата на химнографията и словата на отците.

„Успението на Пресвета Богородица и нейното възкресение са път към вечността, предвкусване на царството, оживяване пред нас на примера за първата обожена в Христос твар. Древната структура на празника отразява това послание на радостта, веселието и тържеството от успението на Приснодевата. Развитието на празника и свързаните с него последования, особено според славянската традиция, разширяват посланието за успението на Божията майка с нейното възкресение. То остава тайна, „в която мъчно се прониква и с ангелски очи”. Св. Филотей Кокин през XIV век казва, че богоносните отци са проникнали в тази тайна на възкресението на Божията майка. „Те го видяха, казва той, и изживяха”, като възвестиха на цялото творение, на целия свят.“

Авторът е свещеник в храм „Св. Георги“ в столичния квартал „Дървеница“, доцент в Катедра по теология на Философско-историческия факултет на ПУ „Св. Паисий Хилендарски“. Специализирал е в Московската духовна академия, Латеранския университет в Рим и в Солунския университет „Аристотел“. Други книги от същия автор са: Учението на Божията майка в богословието на св. Григорий Палама (2003); Спасението на човека според св. Йоан Златоуст (2006); Въведение в богословието на отците (2007); Красотата на света (2007); Православната вяра и живот (2012).

Книгата ще представят:

ставр. ик. Ангел Ангелов
предстоятел на храм “Св. София”, духовен надзорник на Софийска епархия

 

 

 

 

прот. д-р Сава Кокудев
ефимерий на академичния параклис
и преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

 

 

 

Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 9 октомври (сряда), 18.30 ч.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите ТУК.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 3 =