Слово на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в деня на Освобождението на България:

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ДРАГИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

И тази година третият ден на март ни събира заедно, за да възблагодарим отново на Всевишния Бог за великия дар на свободата, която изгря за нас в този ден на далечната 1878 г. Да преклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем събитията, довели до освобождението на скъпото ни Отечество и, като имаме пред очи героичната саможертва на загиналите заради нас, да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни Родина.

В този тържествен ден всички ние сме призвани да изоставим за малко грижите на всекидневието и, като се замислим върху смисъла и значението на свободата, помним, че всеки дар и всяко благо изискват както нашата вечна и неизменна благодарност, така и нашите постоянни усилия за тяхното съхраняване и за предаването им на бъдещите поколения.

За тази свобода, чието изгряване цяла България чества днес, бяха положени много усилия и беше пролята много кръв на смели и достойни воини, оставили костите си по нашите земи, за да можем ние днес да живеем и пребъдваме в свобода и независимост. Саможертвата и подвигът на всички тези герои на българската свобода, на всичките паднали за нашето Отечество воини, винаги са били скъпи и на Православната ни църква, която в усърдна молитва всякога изпросва мир и покой на техните души.

И днес Православната ни църква е вярна опора на своя народ – пазителка на неговите вековни духовни и културни достижения, като продължава да отстоява онези непреходни и божествени ценности, от които някога се ръководеха и дейците на нашето Възраждане и да отстоява онзи светъл идеал за бъдещето на нашата Родина, който ги ръководеше в усилията им за възстановяването на нашия духовен и политически суверенитет.

В съгласие и единомислие Църквата ни продължава да измолва от Всеподателя мир и благоденствие за Отечеството ни и светли бъднини за всички свои чада и за целия наш народ в Родината ни и далеч от нея.

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас и в бъдните дни.

Честит и благословен празник на българската свобода.

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Източник: http://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + five =