Столичният храм „Св. св. Кирил и Методий“ храм ни кани на беседа „Влиянието на технологичния и виртуалния начин на живот върху света и човека“.

Лектор ще бъде д-р Ивайло Добрев, преподавател по философия във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и иподякон в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

В беседата ще бъдат критично разгледани границите и измеренията на виртуалната култура и съвременния технологично генериран образ на света. Лекторът ще представи някои характерни аспекти от специфичния начин на живот, присъщ за съвременните информационни  общества. Той ще говори за технологичната рационалност и виртуалното общуване с акцент върху техните последствия за съвременния човек. Ще бъде разгледан и въпросът за фалша и отчуждението между хората, за мъчителната дистанция и „комфортната“ самота на дигитализирания човек. Ще бъде очертан и образът на неговия посткибернетичен свят от позицията на вярата и на духовната православна философия. Ще бъде посочена и възможната алтернатива – истинския и общностен живот, който в личното общуване и в Църквата намира своята най-пълна реализация чрез взаимното служение и себеотдайната любов в Христа. Беседата ще завърши с въпроси и отговори по темата.

Дата, час и място: 6 ноември (сряда) 2019 г., 18,30 ч., Лекционната зала на Енорийския център, ет. 1 при храм „Св. св. Кирил и Методий” ул. „Г. Вашингтон” № 47, гр. София

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

ВХОД СВОБОДЕН

Източник: http://symvol.org/

Заглавна снимка: https://www.euro.cz/

Свързани публикации:

Беседа и представяне на книга за духовните проблеми в българското образование ще се проведат в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“

Беседа за алкохолните и наркотични зависимости ще се проведе в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 3 =