„Пример, който задължава” – така окачествиха делото на митрополитите на Българската православна църква по спасяването от лагерите на смъртта на българските евреи по време на Втората световна война участниците в срещата, състояла се днес в Синодната палата на Българската Патриаршия.

Делегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) в състав: г-жа Катарина Фон Шнурбайн – координатор на Европейската комисия за борба с Aнтисемитизма, Н. Пр. Сандро де Бернардин – председател на Италианското председателство на МАВХ през 2018 г., г-жа Ришел Буд-Каплан – ръководител на европейското училище към Мемориалния център на Холокоста „Яд Вашем“ и г-жа Оливия Маркс – Уолдман – изпълнителен директор на UK Holocaust Memorial Day Trust е в България по повод възпоменателните събития, посветени на Деня на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста (9 – 10 март 2017 г.).

В рамките на програмата на посещението си те посетиха сградата, в която преди 74 г. е взето историческото решение в защита на евреите в България. Високите гости бяха приети от главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим. В срещата взеха участие и Н. Пр. г-н Димитър Михайлов – извънреден и пълномощен посланик на Р България в Държавата Израел, Н. Пр. Пламен Бончев – Генерален директор – „Глобални въпроси“ при Министерство на външните работи на Р България, г-жа Мария Спасова – директор на Дирекция „Права на човека“, г-жа Людмила Димитрова – директор „Държавен Културен Институт“ и г-н Илия Начев – дирекция „Права на човека“ при МВнР, както и доц. Албена Танева – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, член на междуведомствена работна група по присъединяване на Република България към МАВХ.

Основна тема на срещата бе делото на Българската православна църква в защита на живота и човешките права на българските евреи по време на Втората световна война и широката подкрепа, с която се ползва в Израел номинацията ѝ за Нобелова награда за мир. Участниците в срещата се обединиха около становището, че това историческо наследство ни задължава да изучаваме, популяризираме и следваме примера на доблестните архиереи от Светия Синод на БПЦ, които със своето дръзновение и смелост са вдъхновили българската общественост в онова размирно време да застане в защита на своите еврейски сънародници.

В хода на състоялия се разговор гостите споделиха основните аспекти от дейността на Международния Алианс за възпоменание на Холокоста, възможността за промяна статута на наблюдател в МАВХ и присъединяването на България към 31 държави-членки на организацията, последствията за страната ни от разширяването на участието ѝ в алианса, както и тревогата си от нарастващия риск от ескалиране на антисемитизъм под различни форми.

Източник и снимки: http://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 1 =