С благословението на Негово Светешейство патриарх Неофит, предстои ученически празник на знанието в чест и прослава на св. Йоан Рилски.

По повод 550 г. от връщане на мощите на св. Йоан Рилски ще се проведе състезание с ученици, изучаващи Религия – Християнство-Православие от училища на територията на Софийска епархия. В празника ще вземат участие ученици от първи до четвърти клас.

ПРАВИЛА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО

В състезанието могат да участват ученици от 1. до 4. клас, изучаващи Религия – Християнство-Православие. Всяко училище участва с един отбор от общо до 17 ученици. Във всеки кръг участват ученици съответно от І, ІІ, ІІІ и ІV клас, както следва: по 3 ученици от първи и от втори клас, по 5 ученици от трети и по 6 ученици от четвърти клас. Въпросите са съставени въз основа на „Житие на преподобния наш отец Йоан Рилски“, написано от св. Патриарх Евтимий, както и на „Разказ за пренасянето на мощите на свети Иван Рилски от Търновград в Рилския манастир“ от Владислав Граматик. Въпросите в четвърти кръг, свързани с Рилския манастир, може да се отнасят за: църквата, Хрельовата кула, постницата „Св. Лука“, пещерата, скалата на молитвата, църквата с гроба на светеца, музея и Рафаиловия кръст, магерницата, чудотворната икона на св. Богородица, възрожденски гостни стаи.

Първи кръг: „Да подредим икона-пъзел“

Участват ученици от 1. клас. Всеки отбор получава пъзел с икона на св. Йоан Рилски. Вярна подредба носи точка. Допълнителна точка се дава за бързина и прецизност.

Втори кръг: „Познай верният отговор” с въпроси от живота на св. Йоан Рилски

Участват ученици от 2. клас. Всеки отбор изтегля листче /или вижда на екрана/, на което има  въпрос с три възможни отговора. Верният отговор носи точка.

Трети кръг: „Да решим кръстословицата“

Участват ученици от 3. клас. Всеки отбор получава кръстословица. При вярно решение носи точка. Допълнителна точка се дава за бързина и прецизност.

Четвърти кръг: „По пътя на мощите“ и „Познаваме ли Рилския манастир“

Участват ученици от 4. клас. Този кръг има два етапа, във всеки етап участват по 3 участници:

– първи етап: отговор на въпрос, свързан с пренасяне на мощите на светеца.

– втори етап: отговор на въпрос, свързан с Рилския манастир.

Верен отговор носи точка. Допълнителна точка се дава за по-изчерпателен отговор.

Между кръговете – въпроси към публиката.

Дата на провеждане: 07.12.2019 г., събота от  10ч.

Място на провеждане: Софийска света митрополия

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =