69c30743 4b90 48dc 820e 48ca84cd28d1 11.l.mЗа празника Възкресение Христово учениците от българските училища в Западна Европа и Украйна ще получат като подарък от родината Великденските книжки (тук), издание на Двери и Западноевропейска епархия. Книжките ще стигнат до децата благодарение на дирекция „Образование на българите зад граница“ на Министерството на образованието, които се ангажираха с транспорта на изданието. Благодарим на директора и експертите от дирекцията за сътрудничеството и ангажираността с каузата за християнска просвета на младото поколение.

На Великденските тържества в българските училища в чужбина ще бъде прочетено и послание на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний до учителите, учениците и родителите по случай най-големия християнски празник.

13092103 1543134262655236 6382917783786525581 nТази година Великденската книжка беше издадена в тираж 20 000 бр. и се раздава безплатно на ученици от началния етап на общообразователните училища и децата от неделните енорийски школи. Повече от 2 000 бр. са изпратени за децата от училища в чужбина. По-голямата част от бройките тях бяха заявени от директори и учители от българските училища, а друга – от енорийските свещеници.

В разпределянето на Великденските книжки и тази година се включиха митрополитски културно-просветни отдели и центрове. Голяма активност проявиха и свещеници, и учители, които искат да зарадват децата с още един подарък за Възкресение Христово.

Отделни бройки от Великденската книжка се продават благотворително на цена 2 лв. на четири места в страната: в два столични храма – „Покров Богородичен“ (зад хотел Родина) и „Рождество Христово“ (кв. Младост – 3), един варненски – църковната книжарница при храм „Св. Архангел Михаил“ (на ул. „27 юли“ № 9) и храм „Св. Иван Рилски“ в Бургас. Приходите от продажбата на книжките ще бъдат използвани за неделните училища към храмовете и за дейностите на Духовно-просветния център, който функционира към варненската църква.

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 15 =