Детското издание „Божествени искрици“ ще се ползва вече не само от благословията, но и материалното и духовното съдействие на Старозагорска света митрополия.      

Безбожието е най-големият враг на човека, както отбелязва преди много години големият Старозагорски митрополит Методий Кусев. Помнете тази истина! Носете я в сърцето си! […] Израствайте като добри християнчета и достойни граждани на нашата скъпа Родина – България!“ С тези думи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан се обръща към децата от поверената му епархия от страниците на новия брой на списание „Божествени искрици“.

Списанието излиза от 2000 година под редакцията на г-жа Кина Златева от гр. Казанлък. От тази година то ще се списва не само с благословението, но и с духовната и материална подкрепа на Старозагорската митрополия, ще бъде нейното официално детско издание.

Освен г-жа Кина Златева и о. Йордан Карагеоргиев (от Културно-просветния отдел на митрополията), в екипа на списанието ще работят и редактори с дългогодишен опит в работата с деца: Илиана Димова (педагог и утвърден преподавател по вероучение), Зорница Иванова (зограф и ръководител на детски курсове по иконопис), както и Полина Попова-Антонова.

В новия брой децата ще четат „Молитва към Света Богородица за децата“; ще научат повече за празника Благовещение в рубриката „Библейски уроци“; ще се запознаят с Десетте Божии заповеди, със св. Теодор Тирон и с нови детски книжки; ще пътешестват по светите места и ще се насладят на красиви детски и класически стихове.

Водач на децата по страниците на изданието ще бъде малката Искрица – знак на списанието, сътворен от 17-годишната Ирина Славеева Начева от Стара Загора, която повече от 10 години посещава редовно неделното училище към храм „Света Троица“.

Към всички невръстни, а и поотраснали читатели на „Божествени искрици“ е отправен архиерейският благослов на митрополит Киприан: „Четете, пишете, рисувайте, творете! Израствайте като личности, духовни личности, прославящи името Господне! Бих искал да се обърна към вас с премъдрите думи на Иисус, син Сирахов, който е казал: „Изслушайте ме, благочестиви деца, и растете като трендафил, който расте на нива край поток; издавайте благоухание като ливан, цъфтете като крин, пръскайте благовоние и пейте песни; благославяйте Господа във всички дела; величайте името Му и Го прославяйте с Неговата хвала…“ (Из кн. „Премъдрост на Иисуса, син Сирахов 39:16-19). И не забравяйте: „Неговото благословение покрива като река, и като поток напоява сушата“, както е посочено в стих 28 от същата книга“.             Източник:  http://www.bg-patriarshia.bg/

Снимка: http://www.pravmir.ru/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 5 =