Можем да спомогнем за изграждането на осветление и път  до Сяновски манастир „Света Марина“

Манастирът „Света Марина“ край с. Сяново е построен на мястото на съществуваща до 60-е години на миналия век обител. Останала необитавана, тя постепенно била разрушена и разграбена от злосторници.

Строителството на новата света обител  започва през 1991 г. с благословението на Негово Преосвещенство Смолянски Епископ Нестор. С помощта на дарители и добротворци през последните двадесет и пет години не спират строителните и ремонтни дейности и продължава изграждането на нови помещения.

Манастирът е трудно достъпен през по-голямата част от годината – пролетния и есенно-зимния период, когато остава откъснат и до него се стига само пеша. Светата обител се намира близо до село Сяново, откъдето към нея води черен път. Отсечката, която има нужда от настилка, е с дължина 1000 м. Правени са многократни опити тя да бъде включена в по-мащабен проект за развитие на селските райони, но до момента без резултат.

Освен от здрава пътна настилка манастирът се нуждае и от доизграждане на фотоволтаичната система. Не е включен към постоянна мрежа, тъй като е извън регулационния план за градоустройство. Необходимо е да се добавят поне още три соларни панела, за да може да има електричество и през месеците с по-слабо слънчево греене.

Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване и монтиране на допълнителни соларни панели към системата за електричество, довършване на сградата и част от пътя към манастира.

И тази година, за осми пореден път, в манастира  ще се проведе православен летен лагер с участието на свещеници и енориаши от цялата страна.

Повече информация за ежегодните лагери в манастира:

За осма поредна година ще се проведе православен трудов лагер в манастир „Света Марина”, с. Сяново. Манастирът предоставя условия християни от различни енории в България, родители и техните деца, да се срещнат, разговарят и обменят опит помежду си, като участват ежедневно в богослужението и помагат за благоустрояването на манастира. Те ще допринесат полза на манастира, като дарят своя доброволен труд за подобряване битовите условия и доизграждане външните и вътрешните помещения. Ще се създадат контакти и трайни запознанства между участниците в лагера.

Лагерните дни преминават по предварително оповестена програма за всеки ден, която включва: сутрешно и вечерно богослужение и участието на всички в тях; закуска, трудова дейност (строителни дейности, грижа за пчелните семейства, работа в овощната, зеленчуковата и цветната градини и др.), обяд, време за почивка, време за четения, беседи и разговори по актуални въпроси, касаещи Църквата, вечеря, почивка. Всеки ще има възможността да изказва мнения и задава въпроси по различни теми от живота в Църквата в една неформална и приятелска обстановка. В една от нощите ще бъде отслужено всенощно бдение.

За децата ще бъдат подготвени уроци по вероучение, творчески игри, ръкоделие и участие в общите трудови дейности. Децата ще се включват в беседите и  ще могат да дискутират както по темите за Църквата, така и по житейски въпроси, които ги интересуват. В един от дните на лагера Литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум.

В последните дни на лагера всеки участник ще бъде поканен да сподели своето мнение за него, а също така да даде писмени препоръки, предложения или забележки във формата за обратна връзка.

http://bit.ly/2pjnUvL

–      кратък (5 мин.) филм за манастира

http://bit.ly/2pjz2c7

– Фейсбук страница на манастира

Всеки, който желае да подкрепи доизграждането на Сяновски манастир „Света Марина“, може да го стори с дарение по следната сметка:

Банка Си Банк, клон Русе 

BG92BUIB98881046625300

BIC: BUIBBGSF

Отец Георги Георгиев – 0887/539 328, отговорник за манастира от Русенска митрополия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 15 =