На 25 и 26 май в София, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се състоя Международната конференция на тема: „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи.

Ролята на адвокатурата за защита на най-висшата ценност – човешкия живот при спасяването на българските евреи“. Проявата е свързана с номинирането на Православната ни църква за Нобеловата награда и се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Асоциацията за жените-адвокати, Висшия адвокатски съвет и Софийския адвокатски съвет, с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“ и Секция „Теология“ към Съюза на учените в България.

Цел на тази актуална и историческа конференцията в София е, от една страна обективно и безпристрастно, през призмата на исторически доклади, базирани на архивни проучвания и документи, и от друга – през оживелите спомени на оцелели очевидци и техните потомци, да постави фокуса на общественото внимание върху съхраняването на човешкия живот като висша ценност, фундамент на международния правов ред. „Тази Международна конференция доказва и прави възможна срещата между спасители и спасени в перспективата на общото минало, но и на едно общо бъдеще, в което случилото се преди 74 години не е само спомен, а свидетелство за среща на милосърдието, състраданието и благодарността… Българските евреи помнят и разказват за своето спасяване, въпреки че става въпрос за „една от черните страници на държавната ни летопис“, както казва Българският екзарх Стефан. Това е един урок, от който ние като българи можем да научим много във връзка със съхраняването на родовата ни памет, урок, от който да почерпим момент на гордост и да повярваме във възможността за българското достойнство. Чрез примера на БПЦ в отстояването и прилагането на библейските ценности мнозина днес биха могли да станат съучастници в добрите дела от нашата история“, се казва в посланието на Съюза на учените в България.

Предложението за високото признание на БПЦ е внесено в Нобеловия комитет от бившия министър на здравеопазването на Израел ген. д-р Ефраим Сне, от адвокат Моше Алони и от професора по право от Университета в Хайфа Моше Кешет и носи подписите на над 200 наследници на спасени български евреи. Научната конференция, която се проведе във Военния клуб в София, беше открита от един от тях – г-н Моше Алони. Последваха поздравления и приветствия от президента на Република България г-н Румен Радев, от Негово Светейшество патриарх Неофит, от Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан – посланик на Израел в България, която лично прочете своето послание. Следваха лично поднесените приветствия на адвокат Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, на адвокат Пламен Ангелов от Софийската адвокатска колегия, на проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на Софийския университет и на д-р Максим Бенвенисти от организацията на евреите в България „Шалом“. Бяха прочетени и приветствията на г-н Емил Велинов – директор на Дирекция Вероизповедания при Министерския съвет, на г-н Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, и др. Със свои изпълнения на откриването се включи и вокална група „Агада“, от организацията на евреите в България „Шалом“.

Работната част на конференцията включваше 138 участника, 13 доклада и беше разделена на два панела. Първият, с модератори доц. д-р Екатерина Дамянова от Богословския факултет и адвокат Елка Пороминска – председател на Асоциацията на жените-адвокати. Първи участник беше ген. д-р Ефраим Сне, който изложи своите мотиви за номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир. Следваше докладът на доц. д-р Албена Танева от катедра по „Публична администрация“ в Софийския университет на тема: „Устойчивост на моделите на поведение в контекста на паметта за Холокоста. Ролята на Св. Синод на Българската православна църква“. Адвокат Давид Софер от Тел Авив сподели своята изповед „Как станах българин“, а след него бяха докладите на гл. ас. д-р. Светослав Живков на тема „В защита на човешките права. Българската адвокатура срещу антиеврейското законодателство (1940–1942)“ и на гл. ас. д-р. Владимир Станев (и двамата от от Историческия факултет на СУ) на тема: „В името на човешкия живот. Приносът на българските адвокати за спасяването на евреите и за отмяната на антиеврейското законодателство (1943–1944)“.

След обедната почивка конференцията продължи с втория панел, модериран от доц. д-р Костадин Нушев – преподавател в Богословския факултет на СУ и адвокат Елка Пороминска. Пръв докладчик беше доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ с темата си „Отстояването на непреходните християнски ценности в позицията на синодалните архиереи при спасяването на българските евреи“. Следваше адвокат Елиезар Пней Гил от Тел Авив, потомък на български евреи, който сподели много мили спомени в своето изложение на тема „Как моите родители ми обясниха тяхната любов към България“. Доц. Нушев прочете доклад на тема „Българската православна църква и борбата за спасяване на българските евреи по времето на нацизма – проява на действен хуманизъм и защита на свещения характер на човешкия живот“. След него американският проф. Ед Гафни говори на тема „Ролята на Църквата в България по време на Втората световна война“. Проф. Гафни е автор и на един филм за спасяването на българските евреи със заглавие „Празни вагони“, за който говори в една съпътстваща среща в Богословския факултет на 23 май. Д-р Васил Василев от Богословския факултет в Прешов, Словакия обърна малко гледната точка и говори за ролята на еврейската общност за спасяването на патриарх Кирил по време на ареста му след деветосептемврийския преврат. Проф. д-р Хени Лорер, която е жив свидетел на гоненията срещу евреите в България по време на Втората световна война (тогава е била на 12 години), сподели свои спомени и изнесе доклад на тема „Преследване и погроми срещу евреите в исторически план. Реакция на българската общественост“. Следваха доц. Дамянова направи преглед на отразяването на „Еврейският въпрос“ в църковния печат и българското богословие през 40-те години на миналия век, и проф. Лиора Аса от университета в Хайфа, която направи обзор на отзивите за инициативата по света.

В края на работната част официално беше посрещнат Негово Светейшество патриарх Неофит, придружаван от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия. „Имаме добрата възможност да споменем с благодарност всички заслужили за спасяването на десетки хиляди евреи през Втората световна война. Има такъв девиз: ‚Не забравяй, но не отмъщавай‘… Знаем, че любовта е велика сила – Бог е любов. И ние няма да престанем да постигаме мир и любов в света, да бъдем братски настроени един към друг и да благодарим Богу, че в нашата страна любовта се е проявила като действена любов, за да подчертаем, че всичко, което Бог ни е оставил като завет ние го пазим и виждаме неговите плодове, които са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, кротост, въздържание“, каза на участниците в конференцията първойерархът на Българската православна църква. Официалната част на конференцията завърши с няколко изпълнения на хора на Богословския факултет с диригент г-н Любомир Игнатов.

На 26 май участниците в международната конференция направиха поклонническо пътуване до Бачковския манастир, където бяха сърдечно посрещнати от Негово Високопреподобие архимандрит Симон. Групата разгледа светата обител и се всички поклониха на гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил. Двамата, по онова време съответно Софийски и Пловдивски митрополит, оглавяват съпротивата срещу депортирането на българските евреи, а след смъртта си са погребани в съборната църква „Успение на Пресвета Богородица“. Както сподели архимандрит Симон, всяка година потомци на спасените 48 000 евреи пристигат в обителта за да се поклонят на тези двама блаженопочивши предстоятели на БПЦ. Заглавието на международната конференция идва от словото на екзарх Стефан: „В качеството ни на Софийски митрополит, в диоцеза на когото живеят най-много евреи, в тия критични моменти ние решително застанахме по съвест на вярата ни и по дълг на гражданската свобода в защита на жестоко подгоненото еврейство. От апсидата на църковния амвон и с редица послания се обърнахме към обществото, правителството и държавния ни глава с мотивиран апел: да се прекрати гонитбата, да се спре изпращането в Полша и задържаните в концлагери да се завърнат у дома си…“

Още снимки и връзки към видео материали можете да намерите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/1631-0525_26

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − four =