„България – страна на Духа, благословена земя, изпълнена с величие и красота. Ние сме млади родолюбици, горди чеда на изстарадала, но силна майка България. Господи, Отче наш, благодарим Ти, че си ни опазил през вековете и че сме православен народ.”dsc 3256

Тези вълнуващи думи прозвучаха на прекрасния концерт, с който отбелязаха края на учебната година по православно вероучение Христолюбивите възпитаници на Неделното училище при средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча” в гр. Кърджали. Те изпълниха по изключителен начин църковни песнопения и български възрожденски песни. Концертът се състоя на 1 юли в салона на Горноводенския манастир „Св. св. Кирик и Юлита”, където пристигнаха с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай всичките 110 деца, изучаващи основите на православието в Неделното училище.  Митрополит Николай бе сред гостите на представлението заедно с Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, първи викарий на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, родителите на децата, гости от Пловдив и Асеновград и архиерейският наместник на Ивайловградска духовна околия свещеноиконом Николай Величков, който е духовен наставник и води занятията в Неделното училище.

dsc 3315     В предишните 5 години неговите възпитаници представяха впечатляващи драматизации по библейски сюжети.  Но през тази година те бяха решили да покажат колко добри певци са, като изпяха по прекрасен начин сложни песнопения като „Господи, возвах”, „Благословен Еси, Господи” , „Достойно есть” и „Господи сил, с нами буди”. Втората част на концерта представи български възрожденски и патриотични песни като  „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, балкан стене”, „Тих бял Дунав” и „Къде си, вярна ти любов народна”.

Представлението бе подготвено с помощта на диригента Петя Лилянова и режисьора Русалина Майналовска.

В него взеха участие 93 деца и младежи, като техните чудесни песнопения, изпълнени с вяра, талант иdsc 3437 родолюбие, развълнуваха дълбоко цялата публика. В края на представлението Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай искрено благодари на децата за добродетелта и усърдието и за прекрасно изпълнените сложни песнопения в духа на православната традиция. Той раздаде свидетелствата за успешно завършена година по православно вероучение на всяко едно от децата заедно с малък подарък – икона на „Свв. Кирик и Юлита”, след което благослови всички за  здраве, за  духовно възрастване и утвърждаване в православните добродетели.

Свещеноиконом Николай Величков също благодари на своите прекрасни възпитаници за многото месеци труд и репетиции с думите: „Деца, вие прославихте Бога и нашата мила Родина!”

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + three =