Отново е лято. Родителите мислят как да направят дните на лятната ваканция на децата си незабравими – някои отиват на море, други при баба и дядо на село, трети на лагер.

Лагерите са различни и всеки сам по себе си е интересен. Малцина знаят, че освен светските лагери има и православни детски лагери, а сред знаещите е разпространено едно заблуждение, че това са лагери само за вярващи, въцърковени деца. Православно ориентираните детски лагери са отворени за всички.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и тази година в Кремиковския манастир ще се проведат детски православни лагери.

Неугасващ е ентусиазмът и вярата на педагозите – организатори. Задачата им не е да въцърковят децата на всяка цена, а да им покажат огромният всеобхватен свят на православната вяра, да им покажат формат на човешки взаимоотношения основан на християнството, на вярата в Бог, Който е най-добрият ни Приятел, на който можем да разчитаме винаги и във всичко независимо на каква възраст сме.

Православно ориентираните детски лагери се различават от светските. Външно по това, че денят започва и завършва с молитва, молитва преди храна, участие в Църковните Тайнства, запознаване със Свещеното Писание, житията на светците, беседи със свещениците.

Тази външна страна сама по себе си не означава нищо, ако не се основава на вътрешната: човешките взаимоотношения основани на християнските ценности

Децата идват от различни населени места и в манастира намират нови приятели, осъзнават, че компютрите не им липсват, участват в богослужението.

Темата на лагера тази година е: „Деца – вяра и ценности, общество и реализация“. Ще се постараем да срещнем децата с успели личности – лекари, полицаи, адвокати… Всеки от тях ще разкаже как е открил Бога и как Той им помага, за да се справя в трудни ситуации възникнали по време на работа и в личният им живот. Освен беседите по Вероучение децата ще изучават различни църковни песнопения, ще изписват икони, ще месят просфори, ще решават логически задачи, ще имат много спортни игри, различни видове ръчно творчество и естествено най-очакваната и незабравима вечер на талантите с лагерният огън.

С всяка изминала година желаещите деца стават все повече и повече. Ето, защо тази година лагерните смени ще са пет като във всяка смяна ще бъдат по 50 деца. Продължителността на една смяна е 7 дни. Лагерната смяна завършва със света Литургия, на която всички участници пристъпват към най-важното Тайнство в живота на Църквата – Свето Причастие.

Разписание на лагерните смени:

  • Първа смяна: 17 юли – 23 юли
  • Втора смяна: 24 юли – 30 юли
  • Трета смяна: 16 авг. – 20 авг. (деца със СОП)
  • Четвърта смяна: 21 авг. – 27 авг.
  • Пета смяна: 7 септември – 9 септември (деца от детски градини)

 

За наше съжаление вече всички места са заети. Дай Боже догодина децата да се върнат отново в манастира с още свои приятели, които да узнаят, че Бог наистина ни обича и ни чака да отворим вратата на сърцето си, и да Го пуснем да бъде с нас.

По материали на Кремиковския манастир

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − one =