На 5 юли от 18 ч. в салона на Софийската митрополия на ул. Калоян 7 ще бъде представен сборникът “Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование (1997-2017)”.

Събитието се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и е посветено на 20-та годишнина от въвеждането на предмета Религия в българското училище.
Представянето се организира от Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска св. митрополия и Центъра за образователни инициативи Двери.

Авторският екип на изданието – д-р Полина Спирова, д-р Златина Каравълчева и д-р Росица Георгиева, ще представят основните модели на сътрудничество между различните институции, изградени през периода 1997-2017 г. за провеждане на религия и перспективите, които се очертават пред този тип образование.
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който е почетен председател на Центъра за образователни инициативи Двери, ще разкаже за някои от дейностите му.
Представянето на сборника е една от инициативите, с които ще бъде отбелязана 20-годишнина от въвеждането на предмета Религия в българското училище.
В изданието, финансирано от дирекция “Вероизповедания” на МС, са обобщени основни модели на сътрудничество между църковни, общински и държавни институции в областта на религиозното образование, които са изведени на базата на докладите от организирания от Русенска митрополия Национален семинар на тема: „Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата
на религиозното образование. Добри практики
и перспективи” (април 2016). Обобщените модели успешно могат да бъдат приложени и адаптирани към различните условия в страната.

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Заглавна снимка: https://www.verouchenie.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 3 =