Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещеници от Старозагорската епархия отслужиха чина за освещаване на новопостроения параклис „Св. Анна“ в гълъбовското село Априлово.

„Духовна радост е днес за нас, че имаме още едно място, още един Божий дом, в който да се събираме в едно сърце, в един ум, в една душа, в името на Господа Иисуса Христа, за да може Той винаги да е сред нас“, обърна се към гостите владиката.

Първата копка на параклиса е направена на 10 февруари 2015 г. от тогавашния старозагорски митрополит Галактион. Земята, върху която е построен, е дарение от Община Гълъбово на Българската православна църква. Средствата за изграждането и изографисването на храма, около 100 000 лв., също са осигурени от администрацията. Част от църковната утвар е дарение от жители на селото и региона.

На освещаването присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев, областният управител Гергана Микова, кметът на Община Гълъбово г-н Николай Тонев, председателят на Общинския съвет в Гълъбово – г-жа Светла Боянчева, кметове на населени места, зам.-кметове, общински съветници, спомоществователи и десетки миряни – гости и жители на с. Априлово.

Веднага след освещаването митрополит Киприан и свещенослужителите от Старозагорската епархия се включиха в 14-ят поред национален събор на приятелите на Русия в България. Срещата по традиция се провежда край язовир Копринка и се организира със съдействието на Национално движение „Русофили“. Тази година съборът бе посветен и на 140-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война и Шипченската епопея.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 − one =