През месец януари публикувахме апел от страна на Българската православна община в Щутгарт, която бе предприела кампания да обезпечи наличието на редовен български православен храм за своите духовни нужди.

С радост научаваме от фейсбук страницата на общината, че от 1 октомври тази година поставената цел е постигната и с Божия помощ православните българи в Щутгарт вече имам постоянен храм. Препечатваме тук, отново със съгласието на представител на общината, радостното съобщение. Слава Богу за всичко!

Постоянен храм за Българската Православна Църковна Община в Щутгарт

Скъпи приятели и сънародници, братя и сестри в Христа,

с най-голяма радост Ви съобщаваме, че от 01.10.2017 г. нашата Българска Православна Църковна Община „Св. св. Кирил и Методий“ в град Щутгарт скючи договор с Католическата Църква за наемане на свободния храм „Св. Бонифаций“. Договора е за срок от 5 години, като през това време ще бъде договорено и дългосрочното ползване (закупуване) на храма.

Много от Вас познават храма от великденската служба, където празнувахме Възкресение Христово като гости. Вчера, на празника Покров Богородичен, отслужихме официално като домакини първата служба в храма, като благодарихме на Господ за Неговата милост, че отговори по такъв хубав начин на дългогодишните ни молитви и усилия да имаме наш постоянен храм в Щутгарт. На службата измолихме и застъпничеството на пресвета Богородица, която винаги да ни помага и закриля в трудностите ни. Както каза о.Сергий в словото си след службата, празника Покров Богородичен става важен исторически момент в историята на БПЦО Щутгарт и света Богородица винаги ще ни закриля под своя покров.

От сега нататък редовните служби ще бъдат в неделя и на празници. Храма ще бъде отворен от 9.00 часа, светата литургия ще започва от 10.00 часа. Храма се намира на адрес: Zuckerbergstraße 11, 70378 Stuttgart-Steinhaldenfeld. До храма може да се стигне с обществен транспорт: от Hauptbahnhof в посока Remseck с U14, спирка Max-Eyth-See и с U2 в посока Neugereut до спирка Steinhaldenfeld. От двете спирки се върви около 10мин до храма. При желание за изповед или личен разговор със свещеника, Ви молим да се свържете по възможност предварително с о.Сергий.

Скъпи приятели, всички ние знаем много добре, какво ознавача да имаш хубав дом тук в чужбина, където спокоино да живеем със семействата си и да се чувстваме добре. Това е свързано преди всичко с труд, със средства, с отговорности. Ние сме едно голямо българско християнско семейство в Щутгарт и региона, по официални данни над 4000 души. Всички ние сме призвани да се грижим за храма като за наш дом, в който ще се събираме на молитва, на празници, в радостни дни и в тъжни моменти, в който ще кръщаваме и венчаваме децата си или ще се помолим за починал близък. Всеки който желае да помага с нещо, било то веднъж или редовно, може да се свърже с нас. Апелираме към Вас и за официално членство в църковната община, ако вече не сте го нпарвили, както и за Вашите доброволни дарения.

Дарения за българския храм в Щутгарт може да направите на следната банкова сметка:

BULGARISCHE ORTHODOXE KIRCHE STUTTGART e.V.

IBAN: DE87 6005 0101 0002 1418 02
BIC: SOLADEST600
Verwendungszweck: Bulgarische Kirche in Stuttgart

С пожелание за хубава седмица и до нови срещи в храма!

Райко Синев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − five =