На 07.10.2017г. Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий като наместник на овдовелия Видински епархийски престол извърши молитвеното последование и Божествена света Литургия за обновление на храма Св. Параскева в с.Драганица, Берковска духовна околия. 

С архиерея съслужиха Архимандрит Антим – протосингел на Видинска св. митрополия и протойерей Любомир Първанов, енорийски свещеник при храма. Клиросното пение огласиха сестри монахини от Клисурския манастир. Скъпи гости на духовното тържество бяха Ирена Кръстева и Димитър Аврамов – народни представители, г-жа Нина Петкова – зам. областен управител на област Монтана, инж. Иван Лазаров – кмет на община Вършец и други представители на местната власт. Многоброен богомолен народ изпълни храма от ранна утрин.

Храм Св. Параскева в с. Драганица е един от древните храмове на Видинска епархия. Съществуващата в момента сграда датира от 1665г. като през 1869г. е извършвано пълно обновление на сградата и иконостаса. През настоящата година се извърши цялостен ремонт на храма и частична реставрация с почистване и консервация на иконостаса.

В дарителската инициатива се включиха много организации и граждани свързани със село Драганица. Един от крупните дарители за ремонта е Ивайло Евгениев, който заедно със своите родители посветиха неимоверни усилия в доброто дело.

В словото си Врачанският митрополит Григорий изтъкна важността и значимостта на храма като дом Господен, заемащ място в духовния живот на всеки един православен християнин. На всички дарители архиерея връчи благодарствени грамоти от Видинска митрополия и пожела Бог да зачете благодеянието им и да Го запази в небесната съкровищница.

Текст: архимандрит Антим

За повече снимки тук

Източник: http://vidinskamitropoliya.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − ten =