За първи път в България Врачанският митрополит Григорий извърши на освещаване медицинските престилки на докторите и медицинските сестри от Враца по случай Деня на българския лекар.

Това се случи преди прожекцията на филма „Светителят хирург“, който разказва за живота и чудесата на свети Лука Кримски чудотворец, който приживе е бил блестящ лекар – хирург, без нито една неуспешна операция.

Авторският филм е дело на журналиста Ангел Бончев.

Негово Високопреосвещенство призова лекарите да имат светлия пример на свети Лука Кримски, който никога не отпращал нуждаещ се и когато се налагало е лекувал и безплатно, поради огромната му любов към хората.

Владиката отправи молитва към Кирмския чудотворец да пази и ръководи в делата им лекарите, да им дава здраве и сили в нелеката им служба в полза на болните българи.

Лекарското съсловие на Враца и гражданите, присъствали на прожекцията на филма „Светителят хирург“, не скриха емоциите си от преживяното.

Повечето от тях не бяха чували за свети Лука Кримски и част от тях си тръгнаха с насълзени очи от чутото и видяното в лентата и за обичта, с която приживе свети Лука Кримски е бил в служба на страдащите хора, както самият той е наричал своите пациенти.

SONY DSC

По-рано през деня при огромен интерес и препълнена зала в местната библиотека „Христо Ботев“ бе представена и детската книга „Свети Лука Доктора“, отново на журналиста Ангел Бончев.

Тя е отново разказ за светителския път безбройните чудеса на път на кримската ярка звезда – Лука Симферополски.

Всяко дете отнесе със себе си книгата „Свети Лука Доктора“ и благодари на автора. Хлапетата споделиха, че досега подобна литература не е попадала в ръцете им, а искат да знаят житията на светците, пресъздадени по подходящ за тях начин.

И филмът „Светителят хирург“, и книгата „Свети Лука Доктора“ излизат с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

Прожекцията на филма „Светителят хирург“ бе съвместна инициатива на Врачанската света митрополия и община Враца.

Снимки: Ангел Бончев, личен архив

Източник: http://vevesti.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − two =