В столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“ се състоя първото масово кръщение, в което се включиха повече от 170 деца.

Инициативата е под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Българската православна църква. Събитието е част от кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“.

С благословението на Негово Светейшество семействата са освободени от задължителната такса за тайнството и Българската църква дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на новопокръстените православни християнчета.

Кръщението започна в 10 часа, като бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, а с него в молитвено съслужение бяха: архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, свещ. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска митрополия и предстоятел на храма, както и храмовото духовенство подкрепени от протодякон Иван Петков и дякон Деан Коруноски.

Освен в столичния храм масови кръщения се извършват в момента в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Началния час за Бургас е 13:00 часа, а в останалите градове то започна в 11:00 часа и ще продължи на групи по няколко деца.

В кампанията се включиха повече от 1200 семейства с новородени деца, сред които са наши сънародници живеещи предимно в чужбина. Инициаторите се надяват подобен род дейност да не бъде еднократен акт, а да продължи традиционно всяка година. Целта е да се насъчат раждаемостта в страната и присъединяването на повече малчугани към светото Православие.

Тайнството бе излъчено на живо и във фейсбук на официалната страница на Св. Синод. Може да го гледате тук –https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/1945595369041600/

Текст и снимки: Ангел Карадаков

Източник: http://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 10 =