На 30 октомври, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в 8-а зала на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе среща с учителите по Религия и катехизаторите от неделните училища в София.

Срещата се организира от Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска св. митрополия, Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Регионалното управление на образованието – София в сътрудничество с Богословския факултет на СУ.

Водещ на проявата беше г-жа Ваня Станчева – старши експерт в РУО. След откриването към събралите се се обърна ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия.

В първата част на проявата д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева представиха различни инициативи и проекти на Центъра за образователни инициативи „Двери“. Особен интерес предизвикаха изданията – учебни помагала, реализирани от екипа, вкл. най-новото – албумът „Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир“. В края на срещата всички учители получиха по един безплатен екземпляр от него, както и от другите учебници и пособия на „Двери“.

На срещата говори и проф. д-р Божидар Андонов, преподавател на много от присъстващите учители. След него проф. Димитър Киров говори за подготвения от него учебник, предвиден най-вече за децата от община Кюстендил, но полезен и за всички останали. В края към учителите се обърна и г-н Ангел Младенов, началник на Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска св. митрополия, който отново припомни на учителите, че епархийското ръководство предоставя и ще предоставя безплатни учебни помагала на всички желаещи преподаватели, но очаква и обратна връзка от тях, съдействие от енорийските настоятелства и предстоятелите на храмове, в които има неделни училища.

Текст и снимки: Мартин Митов

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =