С благословението на Негово Високопреосвещенство  Пловдивския митрополит Николай на 21 ноември в епархийския салон при храм „Св. Петка” в Пловдив  бе изнесен тържествен концерт, посветен на големия празник Въведение Богородично – Ден на православното християнско семейство и младеж.

Концертът бе организиран от Културно-просветния отдел на Плодивска митрополия и се проведе за 10-та поредна година. Гости на тържеството бяха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, викарии на Пловдивския митрополит, много свещеници от града и епархията, студенти от Православната духовна академия, семинаристи, ученици от различни пловдивски училища, родители и деца от детски градини, изучаващи основите на светата Православна вяра. Епархийският салон се оказа тесен за всички желаещи да видят забележителния спектакъл,  в който взеха участие много малки и големи артисти.

След приветствието на г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, слово за  добродетелите на Пресвета Богородица, дълбокия смисъл на празника  и неговото отражение в живота на днешните младежи бе прочетено от Ромил Георгиев, ученик от 12-и клас  в ПДС „Св. св. Кирил и Методий”.   След това бе излъчено прекрасното изпълнение на децата от ОУ „Пенчо Славейков” в Белащица, посветено на Въведение Богородично – откъс от театралния спектакъл „Оставете децата да дохождат при Мене”, който 100 деца от Пловдивска епархия изнесоха на 22 април.

Всички зрители се възхитиха на прекрасните песнопения на митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.  След него на сцената излязоха 22  Христолюбиви деца от Детска градина „Каменица” от район „Централен” в Пловдив, които представиха православни детски песни и  стихотворения и с вълнение казаха Господнята молитва „Отче наш”.  Спектакълът продължи с няколко красиви песни, изпълнени от ученици от НУ „П. Р. Славейков”, които изучават „Религия – Православие“ като свободно-избираем предмет. Бурни овации предизвика и изпълнението на песента „Вяра, надежда и любов” от Йоанна Тошева от  НУМТИ  „Добрин Петков” в Пловдив. Йоанна е дъщеря на протойерей Кирил Тошев и презвитера  Екатерина Тошева,  която запознава с богатствата и истините на православната вяра 270 деца в училището и в детската градина в с. Труд.

Красиво и вълнуващо бе изпълнението на произведения на Йоханес Брамс, създадени по руски мелодии, които  представи „Клавирно дуо за 4 ръце” в състав Ивана Куманова и Ния Славкова от класа по камерна музика в НУМТИ „Добрин Петков”.

Учениците от известното и в чужбина трио „Пълдин” в състав Николай Маринов – пиано, Стефан Любенов – цигулка и Зиад Касем – виолончело, лауреати от наши и международни фестивали, зарадваха зрителите с виртуозно изпълнение  на класически произведения.

Финалът на концерта бе за смесен състав от ученици от Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” и възпитаници на СУ „Любен Каравелов” в Пловдив, в което се изучава български  фолклор.  Те представиха китка  от красиви български народни песни  и мелодии, които развълнуваха всички в залата. По време на тяхното изпълнение някои талантливи деца показаха, че вече са научили първите стъпки на българските хора.

В края на концерта  Знеполският епископ Арсений изрази своето вълнение и радост от изпълненията на всички малки и големи артисти и благодари на Бога за тези красиви и талантливи деца, които нарече „най-голямото съкровище в живота ни”.  Той припомни посланията, които Светата Църква отправя на този голям празник към всички нас.

„Отбелязвайки Деня на православната християнска младеж и семейство, ние се вглеждаме в образа на Богоматер – ярък ориентир в нашия живот. Тя ни показва как да изградим своя живот в съзвучие с вечните и незименни истини, които Бог предлага на човек за негово щастие и благополучие” – добави епископ Арсений, който преподаде архипастирския поздрав и  благослов  на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, както и неговата отеческа благодарност към всички участници в празничния концерт.  Епископ Арсений благодари и от свое име на организаторите и на малките и големи артисти, като им пожела много бъдещи успехи.

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 1 =