Президентът на Република България г-н Румен Радев посети Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Светата митрополия веднага след като даде началото на тазгодишната „Българска Коледа” в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.

Митрополит Николай благослови начинанието, което се провежда за 15-та поредна година. Негово Високопреосвещенство подчерта огромното значение на благотворителността като християнска добродетел и поздрави президента Радев за това, че продължава тази човеколюбива инициатива.

Г-н Радев, който за пръв път посещава Пловдивска митрополия в качеството си на държавен глава, беше приветстван от митрополит Николай с думите: „Радваме се искрено и благодарим на Бога да посрещнем българския държавен глава с признателност за Вашето високо християнско, православно и родолюбиво съзнание и за значението на делото на БПЦ в тези трудни времена на духовни изпитания и на духовна обърканост в целия свят, които в частност засягат и нашето Отечество и нашия благочестив народ. Щастлив съм от името на целия клир на Пловдивска епархия, на Божия народ,  на христолюбивото ни паство и лично от свое име с думите „Благословен гради во име Господне” да ви приветствам с „добре дошъл”.

В отговор Президентът  благодари за оказаната му чест и изтъкна значението на вярата в съвременния модерен свят и на Светата Църква. „Ние имаме невероятно богата история. Но нашата история ни е научила,  че и в най-тежките моменти на криза от какъвто и за характер, ние сме се справяли като народ и сме възкръсвали благодарение на вярата.  Колкото и да са напреднали технологиите, в наше време народът има нужда от вяра, има нужда от единение. Съвремието ни е много трудно предсказуемо и много противоречиво. Българинът се уповава на своята църква и на своята вяра. Ние  много разчитаме  – и аз като държавен глава, че нашата църква точно в такива предизвикателни периоди ще стои близо до своя народ, както го е правила винаги в нашата история.

Държавният глава сподели констатацията си, че днес църквата и българското духовенство са в тежко положение и увери, че като една от своите мисии вижда застъпничеството пред изпълнителната власт и пред политическите сили за подобряване на социалното положение на духовенството, като това стане равноправно, равнопоставено и на  пропорционална основа спрямо другите основни вероизповедания в държавата. „Ние нямаме бъдеще, ако не стоим единни и обединени като народ. Единствено вярата е тази, която обединява хората в нашето предизвикателно съвремие.  Наистина разчитаме на вас, на вашата мъдрост, на вашата морална сила, родолюбие и най-вече – вяра” – каза още президентът на България г-н Румен Радев.

В хода на срещата бяха обсъдени и други актуални въпроси, като беше изразена взаимната убеденост, че има теми, по които близкото взаимодействие между църквата и държавата е повече от наложително. Президентът Румен Радев получи от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ценни дарове: икона с образа на Царя на Царете Иисус Христос и екземпляр от посланието на Свети Патриарх Фотий до княз Борис-Михаил „Кое е работа на един княз”.

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 8 =