На 8 декември 2017 година, в дните на очакване светлото Рождество Христово, децата от ОДЗ „Валентина Терешкова“ в Пазарджик поднесоха изненада за духовниците и миряните от Пазарджишка духовна околия. По инициатива на ръководството и възпитателите от градината традиционното Коледно тържество на малчуганите се проведе с благотворителна цел и беше посветено на 180-тата годишнина от построяването на катедралния храм „Успение Богородично“ в града.

Специален гост на празника беше Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и председател на църковното настоятелство на храма. Зала „Маестро Г. Атанасов“ беше изпълнена до краен предел от желаещите да се насладят на прекрасните детски изпълнения.

Директорът на детската градина г-жа Живка Спасова откри представлението и благодари на всички организатори и участници за това, че се включват в достойното отбелязване празника на храма, който е един от най-важните символи на града. Тя призова да възпитаваме децата си в родолюбие и гражданско самосъзнание, като ги учим да пазят традициите и ценностите, завещани ни от нашите предци.

Десетките малки артисти, облечени с разнообразни и красиви костюми на ангелчета, снежинки, горски животни, снежни човеци, балерини и разбойници, изпълниха сърцата на публиката с умиление и радост. Тържеството се превърна в истински спектакъл, пресъздавайки приказката за Снежната кралица и показвайки на всички как доброто винаги побеждава. Под прекрасните декори малчуганите пееха, танцуваха и играеха по сцената, създавайки атмосферата на приказния разказ. Всички участници в края излязоха и пожънаха многобройни и заслужени овации.

Г-жа Спасова поднесе на епископ Яков на специален подарък – икона на Божията Майка Света Богородица. Тя обяви, че до началото на концерта е събрана сумата от приблизително 1200 лева, като в дарителската акция се е включил и кметът на община Пазаржик г-н Тодор Попов.

Епископ Яков благодари сърдечно на всички, които станаха съпричастни към празненствата за годишнината на храма. Той каза още: „Когато започнахме честванията на катедралата, никога не съм предполагал, че в края ще се насладим на това ангелско войнство, което ни възрадва тази вечер. Тези дечица ни дадоха да предвкусим радостта от Рождението на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Но никога не съм се и съмнявал, че Майката Божия закриля и пази всички от Пазарджишка духовна околия и най-вече децата. Моля Пресветата ни Владичица да бди над тях, да дава на всички вас телесно и духовно здраве и да ви укрепява във вярата, любовта и доброто. Нека Света Богородица да бъде с всички вас сега, винаги и във всички векове! Амин!“

Накрая архиереят благослови присъстващите с образа на Божията Майка.

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + one =