Лекция, посветена на църковното социално служение, ще изнесе Негово Високопреосвещенство Христофор, митрополит на Чешките и Словашките земи, в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В утрешния ден – 13 декември, той ще бъде гост-лектор пред студентите от бакалавърската и магистърската програма, за да представи пред тях темата „Многообразните форми на душегрижие и личната подготовка на богослова за църковно-социално служение в съвременния свят“. В нея той ще сподели академичния опит и практическите аспекти в подготовката на църковни служители за изпълнение на социално-милосърдната дейност на Църквата в Чехия и Словакия.

Митрополит Христофор е професор в Православния богословски факултет в град Прешов (Словакия) и предстоящата му лекция в София се осъществява в рамките на сътрудничеството по двустранния договор за академичен обмен между Софийския и Прешовския университет по европейската програма „Еразъм+“.

Архиереят е посещавал България и Богословския факултет в София многократно за академични лекции и е участвал през годините на много от изданията на Седмица на православната книга във Варна. Той е отправял многократно и покани за поклонничество на български архиереи и преподаватели по богословие до гроба на свети Методий Славянобългарски в Микулчице.
Утрешното академично събитие е насочено към студенти, докторанти и преподаватели, но е отворено и за всеки, който проявява интерес към социалната дейност на Църквата.
Началото на лекцията е 10 ч. в конферентната зала (№ 8), етаж 3, в сградата на Богословския факултет (пл. Света Неделя 19).

Текст: К. Нушев

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Заглавна снимка: http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =