На 17 декември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети село Хитрино по повод навършването на една година от инцидента с влаковата композиция.

Заедно с Архиерея бяха ст. ик. Димитър Николов, архиерейски наместник на Шуменска духовна околия и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Събитието се проведе в ритуалната зала на селото. Всички присъстващи отдадоха едноминутно мълчание за загиналите. След това г-н Нуридин Исмаил, кмет на село Хитрино, изказвайки своята съпричастност към близките на загиналите, припомни какво се е случило на 10 декември 2016 г. и изказа своята благодарност към всички, които са помогнали и помагат за възстановяването на Хитрино.

Сред присъстващите бяха и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, г-н Месут Мехмедов, районен мюфтия на Шумен, д-р Николай Чобанов, председател на Областния съвет на БЧК и член на Националния съвет на БЧК, старши комисар Ялчън Расим, директор на Областна дирекция на МВР – Шумен, г-н Иван Капралов, обществен посредник в Община Шумен, архитект Красимир Генов от Камарата на архитектите в България, инж. Иван Иванов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.

Думата бе дадане на главен комисар Николай Николов, който сподели своите впечатления от постигнатото през годината.

Митрополит Йоан освети рибно ястие и се обърна към всички присъстващи с думите: „Когато се случват трагични обстоятелства, които водят до загуба на човешки животи, няма слово, което да възпълни така пълно тази загуба у човека, освен онова, което е Божието, за да може да стигне до всяко човешко сърце, за да разбере човек, че не е велик и прочут, и да разбере човек, че е много слаб и да има силна вяра. Ако нещото, което преодоля тази велика трагичност, като събитие, случило се в районите на Епархията, то е вярата, която вие носите в сърцата си. Тя направи възможно да не се прояви онова зло, изразено чрез кражба, чрез насилие, чрез незачитане на човешкото достойнство, а от друга страна даде възможност на човека да изрази своята човечност“, каза Негово Високопреосвещенство.

След това г-н Месут Мехмедов, районен мюфтия на Шумен извърши молитва и поздрави всички присъстващи. Малко по-късно на всички бе раздаден приготвения обяд.

Източник и снимки: http://www.mitropolia-varna.org/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 2 =