На 7 януари 2018 г. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей съвместно извършиха обновлението на историческия български храм „Св. Стефан“ – сърцето на българската православна общност в Истанбул, храм-символ на делото на Българската Екзархия и стремленията на православния ни народ към църковна независимост и свобода на вероизповеданието в епохата на националното ни освобождение.

В църковната делегация на БПЦ участваха синодалните архиереи Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският митрополит Наум и Старозагорският митрополит Киприан.
За историческото обновление на храма пристигнаха на Златния рог така също българският министър-председател Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. Г-н Борисов със задоволство подчерта, че обновлението на храм „Св. Стефан“ ще остане в българската историческа памет, а турският президент отбеляза, че значимото събитие отправя послание за мирно съжителство на различните култури и религии в Истанбул.
Българският патриарх Неофит изрази своята благодарност към всички институции и личности, които съдействаха през годините за осъществяването и завършването на реставрационните дейности в храм „Св. Стефан“. Светейшият ни патриарх каза: „В деня на Господния Предтеча и Кръстител св. Йоан със свещен трепет и дълбоко вълнение пристигнахме в Богохранимата престолнина на Църквата-майка – Вселенската Константинополска патриаршия и прекрачихме дверите на всебългарската светиня на Златния рог – храма, посветен от нашите приснопаметни предци на първомъченика за Христовата вяра, светия архидякон Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен велелепен вид – достигнат днес, благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите Православни църкви. Особено благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул щедро подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от въздигането на този храм, той да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от нашата страна, така и от целия свят. Своя принос към общото дело имаше и българската държава, на която в този ден също изразяваме нашата благодарност и признателност в лицето на нашия министър-председател г-н Бойко Борисов. Всесърдечно благодарим и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за подкрепата, която оказва при опазване на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция. Прекланяме се пред дългогодишния, самоотвержен труд на всички реставратори и строители, и на всички онези, които по един или друг начин са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм. Всички те са в мислите и в молитвите ни, защото извършеното от тях е дело свято, дело, благословено от Бога – за наша утеха и за прослава на Неговото пресвято име сред човеците. Нека всемилостивият Бог всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи, и да ни подкрепя във всяко наше общо дело и доброполезно начинание!
Честит и благословен празник!
Честито обновление на историческия храм „Св. Стефан“ на живописния бряг на Златния рог!
За много и благословени години!“
Църквата „Св. Стефан“ е един от малкото железни храмове в света, създадени в преломния за развитието на архитектурата от края на ХІХ в. период на навлизането на железобетона и стъклото и на новото формообразуване в архитектурата. Автор на проектите е архитектът Ховсеп Азнавур. Изработена е от фирмата „Вагнер“ във Виена между 1893-1895 г. По план църквата е трикорабна базилика с полуцилиндричен свод и с една петстенна апсида. Храмът е уникален както в архитектурно отношение, така и по силата на ролята, която играе в църковната и национална история на нашия народ. Той е издигнат по време на управлението на Българския екзарх Йосиф, който ръководи българските църковни дела от 1877 г. до 1915 г. Основният камък е поставен от екзарх Йосиф I на 27 април 1892 г. Цялостното сглобяване на Желязната църква приключва на 14 юли 1896 г. Първото освещаване на храма е извършено от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 г. – Рождество Богородично. В тогавашния нов железен храм е съхранен напрестолният камък от олтара на дървения храм „Св. Стефан“ в Цариград, като израз на духовната приемственост, на паметта на поколенията и на залога за духовното пробуждане на православния ни народ.
Текст: Десислава Панайотова.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − ten =