През месец юли, 2016 г., с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, към Софийска света митрополия е създаден Поклонническо-просветният център „Св. Йоан Рилски“. През следващите месеци и години Центърът развива и утвърждава своята дейност – сдобива се със страница в интернет и офис, и провежда първите поклоннически пътувания. Ръководното ядро на Центъра (Управителен съвет) са личностите, които дават идеята за инициативата – свещ. д-р Петър Симеонов, доц. д-р Павел Павлов, д-р Александър Георгиев, Даниел Николов и свещ. Стилиян Табаков, който е председател на съвета.

За да разясни дейността и замисъла на Центъра, на 14-ти януари тази година свещ. Стилиян Табаков посети братството на енорията към храм „Св. пророк Илия“, кв. Дружба, заедно с протойерей Емилиян, предстоятел на храма. В продължение на около час отец Стилиян представи вложената в създаването на Центъра идея и отговори на поставените му въпроси.

Отец Стилиян посочи, че Българската православна Църква, след продължителен период на атеистичен режим и изпитания непосредствено след него, тепърва сее плодоносни семена в духовната атмосфера на българския обществен живот. Една от инициативите с подобна насоченост е създаването на  Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“. Посредством този Център се полага стремеж за улеснение на енориите при осъществяване на поклоннически пътувания в България или чужбина. Провеждането на подобни пътувания в необходимата духовна атмосфера с мининум едностранно туристически дух, какъвто неизбежно навлиза, когато организацията е в ръцете на туроператор, сплотява присъстващите. Поклонническо-просветният център „Св. Йоан Рилски“ се опитва да превърне поклонническото пътуването в това, което е то на първо място – духовен подвиг и духовна радост. По този начин енориашите опознават допълнително себе си, едни – други, а и помежду си сред енориите, когато повече от една енория участва. Отец Стилиян подчерта, че ако пътуването е с продължителност повече от един ден, задължително се предвиждат и участия в богослужения.

Друга важна особеност на която отецът се спря е любовта на българина към пътуванията. Участието на близки на енориашите, които иначе не посещават храмовете, в подобно духовно изживяване-пътуване би спомогнало да тяхното отваряне към вярата. Тази цел е надежда и за редица други наши съграждани, които стоят при църковните врата, но поради една или друга причина не се решават да ги прекрачат.

Отец Стилиян се спря и на практическата организация на дейността на Центъра. Всяка енория може да избере сред предлагания избор от поклоннически пътувания от страницата на Центъра или да предложи свое поклонническо пътуване и да се обърне за съдействие. От  Поклонническо-просветния център предлагат маршрут и организация на провеждането в присъствието на свещеник и гид с богословска подготовка. Отец Стилиян посочи, че стремежът е цените да бъдат на възможния минимум и с отстъпки за деца. По желание от страна на енорията, която предлага пътуването, то може да бъде само за нейни членове или оставащите места, ако има такива, да бъдат предложени за попълване чрез страницата на Центъра от други енории.

След почти едночасов разговор, отец Стилиян бе изпратен с усмивки и тропара на св. ап. Андрей Първозвани.

Появата на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ не е изолирано събитие, а част поредица катехизаторски и социално-духовни инициативи на БПЦ. Сред тях можем да посочим още появата на Информационно-просветен и катехизаторски отдел и отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска света митрополия – все дългоочаквани инициативи, които можем със светла надежда да приветстваме.

Автор: Г. Канев

Допълнителна информация за може да се намери на интернет страницата на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“.

Снимки: http://www.bg-patriarshia.bg/ ; https://rilskimanastir.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =