Преди време споделихме новина от Софийска света митрополия за стремежа на църковното настоятелство при храм „Успение на Пресвета Богородица“ да възстанови неотдавна изгорелия параклис „Св. Петка“.  Допълнителна информация може да се намери и тук: Да помогнем за възстановяването на изгорелия параклис „Св. Петка“ край Долна Баня. Към днешна дата с радост можем да споделим и новината, че с Божия помощ и усилието на дарители възстановяването на параклиса е в ход:

Хубавите слънчеви и топли дни в края на януари и началото на февруари благоприятстваха да продължат строително-ремонтните работи по възстановяването на изпепеления миналата година от пожар стар параклис „Света Петка“ в местността „Градището“ край Долна баня.

Църковното настоятелство с председател енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров осигури с подкрепата на благочестиви християни, местни фирми и дарители дървен материал, тухли и керемиди за възстановяването на покрива и беседката на светата обител, която от повече от век е любимо място за молитва, разходка и отдих на местните хора и гостите на рилското градче. За подготовката на дървения материал голяма помощ оказаха членовете на Ловно-рибарското сдружение „Сокол-1898“ с председател Станислав Рименов, както и членовете на местния мотоофроуд клуб с председател Костадин Тодоров.
В строително-възстановителните работи участват с доброволния си труд десетки майстори и помощници, както и седем работници бяха изпратени да помагат във възстановяването на параклиса от кмета на община Долна баня Владимир Джамбазов от местната общинска фирма „Долна баня строй“ с управител Йордан Христов.
Продължава събирането на средства от местните хора за възстановяването на параклиса „Света Петка“, като много пари са дарили и долнобанци, живеещи и работещи зад граница.

Текст и снимки: Любомир Кузев

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Всички желаещи да помогнат, могат да го сторят на следната връзка:

УниКредит Булбанк – Костенец
Сметка № 9660 1067001410
IBAN BG78 UNCR 9660 1067 0014 10
Храм „Успение Богородично“ – Долна баня
2040 Долна баня, ул. „Димитър Благоев“ № 14
За възстановяване на изгорелия параклис „Света Петка“ край Долна баня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − eleven =