Българската православна църква отбеляза тържествено паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец, който честваме днес, в храм-подворие на РПЦ-МП „Св. Николай Мирликийски“.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП тържествената св. прежеосвещенна литургия бе възглавена от Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Филип Василцев, председател на храма-подворие, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, свещ. ик. Александър Георгиев, член на ВЦС, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство и дякони от столицата.

Молитвено участие на богослужението взеха и представители на Руското посолство у нас. След преждеосвещената литургия бе отслужено и кратко моление към чествания днес св. Серафим Софийски.

Архим. Филип Василцев благодари за това, че митрополит Серафим възглави великопостното богослужение и припомни делото на св. Серафим Софийски, който дълги години е служил на същия престол, на който и днес бе отслужено богосужението. Той подари древна икона на св. Климент Охридски на митрополит Серафим, изографисана преди повече от сто години в Охрид.

От своя страна митрополит Серафим също благодари за гостоприемството оказано му от предстоятеля на храма-подворие, на храмовото духовенство и десетки православни християни, които молитвено съучастваха в литургията на преждеосвещените дарове.

Източник, видео и снимки: http://www.bg-patriarshia.bg/

Икона на св. Серафим: http://pravoslaven-sviat.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − 3 =