В София, в патриаршеската катедрала „Св. Алексанъдр Невски”, на 4 март 2018 г., Втора Неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама, се състоя тържествено и историческо богослужение – кулминация на църковните чествания на славната 140-годишнина от освобождението на България от турско робство.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит съвместно възглавиха божествената св. Литургия. В тяхното съслужение, в съвместната им молитва пред Божия олтар, в причастяването им от общата Чаша намериха най-висш израз братското единство между българския и руския народ, святата в Христа съчлененост между Българската православна църква и Руската православна църква. А именно на тази непреходна основа и вдъхновено от тази духовна връзка преди 140 години стана възможно и нашето национално освобождение.

В духа на богозавещаната евангелска любов на Техни Светейшества братски съслужиха Волоколамски митрополит Иларион – председател на ОВЦВ при Московската патриаршия (МП) и Солнечногорски архиепископ Сергий от РПЦ ведно с българските митрополити и членове на Св. Синод Техни Високопреосвещенства Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Видински Даниил. В радостта на годишнината от освобождението и в благодатта на литургичното общение влязоха още гл. секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим, който днес отбелязва и деня на своя небесен покровител св. Герасим Йордански, игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий, Пловдивските викарии Знеполски епископ Арсений, Белоградчишки епископ Поликарп – ректор на ПДА „Св. св. Кирил и Методий” и Константийски епископ Яков, както и Софийският протосингел архимандрит Василий, предстоятелят на Руското патриаршеско подворие в София архимандрит Филип, митрофорен прот. Николай Балашов – заместник-председател на ОВЦВ при МП, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънската патриаршия у нас, архимандрит Самуил – игумен на Бачковския манастир, архимандрит Теоктист – предстоятел на Българското подворие в Москва, архимандрит Пахомий – ректор на СДС „Св. Йоан Рилски”, ставр. ик. Мина Минчев – председател на ЦН на софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя”, ставр. ик. Александър Величков – член на ВЦС при Св. Синод, прот. Николай Георгиев – началник-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, секретарят на ОВЦВ по междуправославни отношения към МП протойерей Игор Якимчук, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Цветан Иванов, свещ. Антоний Милушев, патриаршеският протодякон Александър Нешев, патриаршеският протодякон Константин Барган, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, дякон д-р Деян Коруноски, дякон Антоний Курдишенков и др.

Сред стотиците православни християни, дошли за всенародна молитва в патриаршеската катедрала, официални гости бяха НВ Симеон II, цар на българите, омбудсманът на Р България г-жа Мая Манолова, проф. Веселин Близнашки – бивш министър-председател на Р България, посланикът на Руската федерация у нас г-н А. Макаров, чуждестранни дипломати, депутати от 44 НС на Р България, директорът на Дирекция „Вероизповедания” г-н Емил Велинов и много други представители на държавността и обществеността.

Целият патриаршески храм бе украсен с венци от цветя в багрите на българския национален флаг. По време на богослужението православните песнопения бяха изпълнени великолепно от два хора – патриаршеския хор „Св. Александър Невски” с диригент протопсалт доц. Димитър Димитров и Московския синодален смесен хор с диригент заслужилия артист на Русия Алексей Пузаков. С песенното изпълнение на св. божествена Литургия те изразиха духовната възвишеност на православната молитва и ненадминатата красота и дълбочина на църковното изкуство.

По време на причастяването на духовниците в олтара Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, прочете ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, в което се казва: „С дълбока вяра в Бога и синовна благодарност към Него за Неговата велика милост и неизброимите Негови щедрости към нас – към нашата държава и към Православната ни Църква – и тази година с подобаваща тържественост отбелязваме славната и паметна за всяко българско сърце годишнина от Освобождението на страната ни от иноверното османско иго. Прекланяме се пред жертвения чутовен подвиг на Русия и православното войнство, отдало живота си за нас в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., и въздигаме молитви и благодарения към небесата заради изгрялата на този ден, преди четиринадесет десетилетия наша свобода. Величаем неизповедимия Божи промисъл и скланяме глави пред подвига и пред паметта на загиналите десетки хиляди, знайни и незнайни воини, които оставиха костите си по бойните полета на войната, за да бъдем днес ние свободни, за да може православна България да гради сама и независима своето настояще и своите бъднини.” (Пълният текст: ТУК)

В края на св. Литургия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към всички присъстващи на духовното тържество с думите: „Днес … всички ние отново обръщаме нашия духовен взор назад във времето – когато са се полагали основите на християнството сред славянските народи и когато равноапостолните наши владетели, подпомагани от велики духовници, са утвърждавали християнската идентичност на нашите братски народи. Ето защо в този ден ние отново се прекланяме пред тях, пред величието на тяхното дело и пред техния чутовен подвиг, като още повече се вдъхновяваме да подражаваме на техния пример и вярно да изпълняваме техните завети към поколенията. А най-важният от тези завети е свято да пазим спасителната православна вяра и нашето богозаповядано единство, защото така подобава на истински и верни Христови ученици и следовници – „да бъдат всички едно” (Иоан 17:21). Светът, в който живеем днес – секурализиран и все повече обезверен, изправя нашите Православни Църкви и православната ни съвест пред още по-нови и по-опасни предизвикателства и изпитания, в условията на които всички ние сме призовани да бъдем верни пастири на Христовото словесно стадо, за което сме поели отговорността не пред човеци, а пред Самия Христа, нашия Господ – да го пазим в духовно здраве и да го направляваме неизменно в спасителните истини на нашата божествена и спасителна вяра. Това очаква от нас Пастиреначалникът Христос, за това жадува и вярващото сърце – за истинска духовна храна и за насищане от чистите извори на светото Православие…” (Пълното слово: ТУК) Патриарх Неофит в знак на братска в Христа любов подари патриаршески комплект (нагръден кръст, енголпие и панагия) на Светейшия Руски патриарх.

В отговор на словото на Българския патриарх и изразявайки любовта на РПЦ към БПЦ Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в тържественото си слово каза: „Истинското чудо понякога идва именно тогава, когато вече всички човешки сили са изчерпани /…/ То се появява там, където действително е необходимо в живота на човека, за неговото спасение. То изисква насрещно действие от човека, неговата усилена молитва и устременост към Бога, готовност да предаде себе си на Божията воля. /…/ В памет на края на войната, която преди 140 години донесе Освобождението на българския народ, на руските медали е издълбан стих от псалома: «Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава» (Пс. 113:9). Това смирено призоваване на Божията воля, постигнато във военните събития, извиква Божията помощ и запълва немощта на човешките сили. Историците говорят за това, че нито Русия, нито българският народ са били готови за тази война. България е обезкръвена жестоко в потушеното въстание. Русия още не е възстановена от неблагополучния конфликт с европейските държави в предшестващите години. Войната заплашва да легне като тежко бреме върху цялото Руско население, да изостри отношенията й с Европа. Но Русия е потресена от страданията на единоверния й народ и решава да го защити, презирайки собственото си благополучие. /…/ Тази победа носи и духовния смисъл на победата над земното зло и несправедливост. Тя е дадена заради вярата на нашите народи: като награда за беззаветното мъжество на руските войници и в отговор на молитвите и страданията на безчислените български новомъченици, свети ходатаи за своето Отечество. /…/ Сърдечно Ви поздравявам, Ваше Светейшество, с петата годишнина от Вашата интронизация и молитвено Ви пожелавам Господ да Ви дарява с крепко здраве и с всесилната си помощ във Вашето високо служение. Господ да благослови святата Българска Църква и да не оставя народа й без Своите милости!” (Пълното слово: ТУК) За закрила и благодатна помощ Руският патриарх Кирил дари на Светейшия Български патриарх и на Българската Църква икона на Пресвета Богородица Смоленска – Одигитрия (Пътеводителка) с думите: „Ние вярваме, че под покрова на Небесната Царица…за нашите народи се осъществява велик исторически път. Нека предстателството й пред нейния Син и наш Бог да явява нашата вяра и братската любов между нашите единокръвни и единоверни народи!”

Божествената св. Литургия и славното тържество на православното единомислие и единство между БПЦ и РПЦ завърши с гръмки многолетствия и причастяване на множество миряни, укрепени в подвига на Великия пост чрез надеждата и молитвата по примера на великия Солунски архиепископ св. Григорий Палама.

Благословени сме, че сме се родили в православни страни като България и Русия, че сме откърмвани и възпитавани от Православните ни Църкви и че Бог милостиво ни е дарил най-голямото съкровище – православната вяра, в която да възрастваме и чрез която да се спасяваме! Светла е дирята на нашата обща история: България даде на Русия най-безценния бисер – Православието, а Русия помогна на България да го съхрани и предаде на днешните поколения. А над всичко е святата и всемилостива Божия десница, която ни благославя, за да преумножим този спасителен божествен дар!

Честито духовно и национално освобождение!

„Стойте твърдо в свободата, която Христос ни дарува, и не се подлагайте пак под робско иго” (Гал. 5:1)!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков

Източник и снимки: http://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 11 =