Заповядайте на Благотворителен концерт за изографисване на църквата „Успение Богородично“ в село Горна Малина със специалното участие на местни състави и Тома Здравков. Към концерта ще се състои и базар с великденска украса.

Църквата „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, Софийско е построена след Балканските и Първата световна война от вдовици и малкото останали мъже в селото.Според запазеното предание във връзка с нейното издигане, Сама Пресвета Богородица посочила мястото за бъдещия строеж на благочестива възрастна жена от селото. Избраната за храма площ била част от нива, собственост на Христо Радков, който обаче побързал да я дари за благочестивото дело. По време на издигането на храма Господ за втори път насочил местните хора – жена от селото сънувала, че на иконостаса трябва да се постави икона на св. Мина и мястото, на което иконата била заровена.

Храм „Успение Богородично“, 30 август 2014 г.

Неотдавна (30 август 2014 г.) жителите на с. Горна Малина с радост отбелязаха обновяването на храма и освещаването на изградения при него Енорийски център „Св. св. Константин и Елена“. Храмът бе изцяло реновиран – от старата постройка е запазен само осветеният свети Престол.

Средствата за извършения ремонт са по линия на спечелен проект от църковното настоятелство по европейската Програма за развитие на селските райони. Недостигът е осигурен допълнително от църковното настоятелство, а новият иконостас, светият Престол, икони, богослужебни съсъди и всичко необходимо за богослужение е набавено с помощта на множество дарители.

В момента храмът е дом на всички миряни от Горна Малина и околността, а в енорийския център „Св. св. Константи и Елена“ се помещава неделното училище, в което децата изучават православните традиции и песнопения.

Местните православни християни полагат всички усилия за довършат обновлението на своя скъп храм. На дневен ред е поставен въпросът за неговото изографисване. За тази цел църковното настоятелство отправя покана за Благотворителен концерт и Базар. Участници в събитието ще бъдат местни състави и младият музикант и певец Тома Здравков.

Благотворителното събитие ще се състои на Арена „Горна Малина“, на 29 март (четвъртък) от 12:00 до 14:00 часа.

Всички, които биха искали да бъдат съпричастни, но нямат възможност да присъстват, могат да подкрепят изографисването на храма и чрез посочената по-долу връзка:
Сметка за дарения за храма: BG76UNCR70001519651530

Храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина във Фейсбук;

Допълнителна информация и снимки: Обновление на храм „Успение Богородично“ и освещаване на новоизградения енорийски център „Св. св. Константин и Елена“, село Горна Малина ;

Връзка към събитието: https://www.facebook.com/events/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 7 =