Пролетната ваканция започна по-различно за 35 ученици от ОУ „Черноризец Храбър”. На 2 април те гостуваха в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” по програмата „На училище в Първото българско училище във Варна”. Към тях се присъединиха и няколко деца от школата „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР (ОДК). 

В двора на храма те разгледаха изложбата „Проглас към евангелието”, представяща седем известни личности от Първото българско царство, пряко свързани с приемането на християнството в културния код на българския народ. От беседа с Борислав Аврамов също така научиха повече за устройство на храма и за иконите в него. А в конкретния случай си отговориха и на въпроса, защо църквата е в сградата на училището.

След това в учебната зала децата усвоиха един по-различен урок, даващ не само знания, но и умения – „Азбуката на хляба”. Как се прави хляб от А до Я и по какво правенето на хляб напомня събирането на хората както в Църквата, така и за всяко общо дело? Какъв е хлябът, който се използва в храма и какво значи надписът на печата върху него. Разбира се, изяснявайки какво точно е победил Христос, поговорихме за наближаващия празник на Неговото Възкресение.

Включвайки се в тази програма, децата имаха възможност да обогатят своя личен опит с още едно практическо умение и да научат повече за миналото на своя град, за храмовото изкуство и за живота в Църквата. Надяваме се, че след това посещение представата им за християнството в България ще бъде много по-богата от палене на свещички в храма по големите празници. Благодарим на учителите, които ги доведоха!

Източник и снимки: http://arhangel.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 12 =