Наталия Петрова

Наталия Петрова се е преставила пред Бога. Господ да я прости и упокои! Елена, която ни помоли за помощ, до последно е посещавала и е помагала на болната си приятелка.

Вчера, четвъртък – 18 април, с Елена се е свързал Димитър, синът на Наталия, пожелал е документите за болната си майка под предлог, че ще я заведе в болница. Следобед от хосписа обаче Димитър завежда Наташа у дома. Болната жена не е възразила, но общото впечатление, което оставя е, че не може да взема трезви решения – тя бърка името на сина си, както и реалността със сънища. В хосписа Димитър е изискал да се изчисли колко е похарчено от месечната вноска за Наталия и е поискал останалата сума, която обаче му е била отказана. Остатъкът от сумата ще бъде възстановен на Елена. Елена обаче вече няма възможност да организира или окаже помощ и се надява, че Наталия в крайна сметка ще бъде настанена в болница във връзка с влошената рана на крака й. Благодарим на всички, които са се опитали да окажат подкрепа, ако има промяна и възможност за окажем помощ, ще пишем своевременно.

Наталия Петрова е на 62 г. и  страда от захарен диабет  и придружаващи заболявания – високо кръвно и хроничен пиелонефрит. В края на Страстната седмица жената постъпва и в болница с инсулт (епикризита от престоя в болница може да се намери по-долу) и трофична рана на десния крак, следствие от диабета. Раната e в изключително тежко състояние и е предписана спешна ампутация. Обръщаме се към всички, които биха могли да помогнат.

Каква е историята на Наташа, която в момента се нуждае от помощ:

Жената живее в София със своя син, неговата съпруга и две дечица, за които се грижи, докато родителите са на работа; има и дъщеря, която живее отделно. Преди време е получавала пенсия по болест, която обаче е прекратена през втората половина на 2017 г. За съжаление в дома на своя син и снаха Наталия не получава необходимата й медицинска помощ и лекарства. В епикризата на жената от последния й престой в болница се посочва, че диабетът е бил „неконтролиран системно“, а високото й кръвното налягане е „нелекувано“. Оказва се, че дори личните и документи са изтекли през 2014 г. без да бъдат подновени и от приблизително година е с неплатени здравни осигуровки.

Как Наталия постъпва в болница – съвсем наскоро, на Велики четвъртък тази година, Наталия с мъка идва при своя приятелка  – вярващата православна християнка Елена Велинова с молба за помощ. Двете жени се познават приблизително от две десетилетия. Благодарение на Елена и друга близка дама е повикана Бърза помощ и Наталия (или Наташка, както я нарича Елена) е спешно хоспитализирана в Трета градска болница в Неврологично отделения. Оказва се, че жевата е получила инсулт. Общото впечатление на Елена, когато се виждат с Наталия, е че тя нуждае от неотложна помощ. За съжаление, дъщерята на Наташа, по неизвестни с точност причини, отказва подкрепа.

Запозната с оскъдните грижи, които получава боледуващата от диабет жена в дома си, Елена се решава на крайна стъпка. Тя тегли бърз заем в размер на 800 лв. от „Кредит Хелп“ и след изписването й от болница настанява за един месец Наталия в хосписа „Св. Богородица“ 2002. От хосписа дори правят отстъпка и сумата за един месец е изчислена на 700 лв., докато реалната цена е по-висока (молбата на Елена за заем и договора за настаняване могат да се намерят по-долу). Елена се надява, че през този един месец Наталия ще се подобри и ще укрепне. Междувременно обаче се влошава раната на крака й, което налага лекарска намеса в хосписа. Лекарят е предписал спешна ампутация, която във Военна болница и ще струва 400 лв. Потърсена е помощ от близките на Наталия и се очаква отговор.

Елена е с готовност да осигури подкрепата, която е по силите й. Доходите на добрата жена обаче са оскъдни – тя е личен асистент към Общината и обгрижва възрастна жена на 5-часов работен ден – към този вид работа е насочена от дядо Добри от Байлово. Основният й нетен приход възлиза на 290 лв., успява чрез почистване на вход да припечели и допълнително. До момента на публикацията Елена бе вече заплатила над 70 лв. за лекарства (преснетите рецепти – по-долу), срещу която сума бе осигурила само по един или два блистера от предписаните медикаменти. Отделно са необходими марли и бинт. Сама, без помощ, Елена ще баде затруднена да издържа себе си, да осигури на Наталия необходимите й лекарства и медицинска помощ и да обслужва кредита, който е изтеглила.  От нейно име се обръщаме към с всички с молба за подкрепа. Елена се надява да бъдат събрани средства за поне още един месец в хосписа, за лекарства и за нов личен документ за Наталия.

Повече информация може да бъде намерена на телефон: 0889 847 738 (Елена Велинова).

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =