Заповядайте на прожекция на филма на режисьора Николай Василев „Приказки – за момчетата на Христо Атанасов“ на 25 април в 19.00 ч. в читалище „Проф. Андрей Стоянов“ на ул. Искър 62.

Действието във филма „Приказки” на Ники Василев се развива в село Леденик, на 7 км от Велико Търново. Там, в изоставена лечебница за животни живеят момчета и момичета сираци. През 2009 г., когато е сниман филмът, са били 15 души. Централното събитие е предстоящата сватба на Мария и Светлин, за която чичо Христо (така го наричат „децата му”) се тревожи как да намери пари.

Но кой е чичо Христо? Мъж на средна възраст, женен, щастлив родител на няколко собствени деца. Преди повече от 25 години решава да помага на сираци, за да си изкарват честно хляба. Той има фирма за събиране на отпадъци и дава работа на сираците. Мотивите му според режисьора, който се запознава с Христо Атанасов, докато снима филма, са почтени и доблестни. Като на рицарите в приказките.

Всъщност много често в приказните сюжети скъпоценните неща се оказват захвърлени в блатото, на бунището, в най-презрените от човеците места, където главният герой след много премеждия и изпитания открива своята мечта или своето щастие. Там, под дрипавата роба и в недъгавото тяло на несретник или звяр героите виждат скритата от чуждите погледи любов. И тази любов ги кара да се променят, да действат, да узреят за подвизите на честта и истината.

Дон Кихотовци има и в нашето време, за да ги разпознаем, понякога не е задължително да сме романтични или да сме чели приказки. Тези чудаци изникват като гъби след дъжд, дори и днес, когато екологията на света се нуждае от промяна в нашите сърца — точно колкото и от запазване на изчезващите животински видове.

Филмът е печелил наградата Джеймсън за документално кино на София Филм Фест.

След като изгледаме филма, който е около 35 минути ще продължим с кратка дискусия.

Събитието във Фейсбук;

Допълнителна информация и възможност да помогнем на Христо Атанасов и на обгрижваните  и възпитаваните на труд и от него деца:

Христо Атанасов се нуждае от подкрепа, за да продължи доброто си благотворително дело;

Да подпомогнем приюта на Христо Атанасов в с. Леденик край Велико Търново.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + eleven =