На 28 април, събота, врачанското село Оходен, за радост на своите жители, се сдоби със свое място за богослужения. Малкият, но обичан храм е посветен на Св. Дух. На същия ден хората от с. Рогачево към Варненско и Великопреславска света митрополия присъстваха на тържественото полагане на първия камък и на тяхната бъдеща църковна сграда. Храмът в с. Рогачево ще бъде посветен на св. Димитър Солунски. Новините:

 

Днес (28.04.2018 – бел. ред.) Врачанският митрополит Григорий освети новоизградения православен храм “Св. Дух” във врачанското село Оходен. Тържественият чин бе извършен в съслужение със свещеници от епархията. “Животът на православния християнин е немислим без православен храм в населеното място. В храма винаги, по време на Светата Евхаристия и на другите богослужения, присъства Иисус Христос и вярващите пристъпват към причастието и се ползват от благодатните тайнства на Светата Църква. Нека този храм във вашето село ви обединява, да ви бъде за единомислие и укрепване на вярата” – пожела владиката на събралото се множество. Сред официалните гости на това духовно тържество бяха кметът на община Враца Калин Каменов, областният управител Малина Николова, заместник областният управител Мирослав Комитски, кметове на населени места от региона.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

На 28 април 2018 г., с благословението на Негово Високопресвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе положен основен камък за съграждането на православен храм, посветен на свети великомъченик Димитър Солунски в село Рогачево. Чинът на полагането бе отслужен от йеромонах Филип Кирилов, председател на храм „Успение Богородично“ – село Оброчище и на новоизграждащия се храм, в съслужение със свещеник Петър Димитров и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

На богослужението присъстваха множество християни и официални лица, сред които бе кметът на Община Балчик г-н Николай Ангелов. Преди да даде началото йеромонах Филип преподаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан на всички присъстващи и жители на село Рогачево. След като положи основния камък, той прикани църковното настоятелство, духовенството, архитектите, строители, ктитори, дарители да подпишат официалния свитък, описващ, че камъкът е положен при светителстването на Негово Светейшество Неофит – патриарх Български и митрополит Софийски в лето Господне 2018, ден двадесет и осми на месец април.

Йеромонах Филип отправи своята благодарност към митрополит Йоан, епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска епархия и към всички допринесли и допринасящи за възможността с. Рогачево да има собствен храм.

Източник: http://www.mitropolia-varna.org/

Заглавна снимка: http://bg-patriarshia.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + fourteen =