На 17 юни, Трета Неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи чин на обновление и възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. вмчк Димитър” в с. Селци, Асеновградска духовна околия.

С владиката съслужиха Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев, свещеници от епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Пристигането на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в селото се превърна в истински празник за жителите му. Владиката бе посрещнат тържествено с камбанен звън и с много радост в двора на храма от деца в народни носии, които му поднесоха красиви цветя. Поводът за това посещение бе значим – преди 3 години жителите на селото решават да използват сумата от 35 000 лв, полагаща им се от местна земеделска кооперация, за да възвърнат велелепието на своя храм „Св. вмчк Димитър”. Многобройните дарители и други боголюбиви миряни с благоговение и гордост изпълниха напълно обновения отвътре и отвън Дом Господен, за да присъстват на богослуженията. Сред тях бяха и кметовете на община Садово г-н Димитър Здравков и на с. Селци г-н Стефан Стефанов.

След края на Утренята митрополит Николай отслужи чина на обновление. Владиката прочете полагащите се молитви и поръси със светена вода стените на заблестелия като нов храм. С неподправена духовна радост благочестивите християни съучастваха с молитви в светата Литургия. Те изповядаха с едно сърце и уста своята спасителна Христова вяра, казвайки Символа на вярата и Господнята молитва. В края на богогослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към всички с вдъхновено архипастирско слово, в което изясни значението на прочетеното от протодякон Илиян Александров литургийно Евангелие (Мат. 6:22-33). Архиереят онагледи с много примери дълбокия смисъл на думите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, предадени от св. ап. и ев. Матей: „Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде” (Мат. 6:33). Владиката изтъкна, че богатството само по себе си не е грях, но само в случай, че събирането на материални блага не е обсебило изцяло нечие съзнание. Митрополит Николай припомни казаното в Светото Писание за двамата господари, Бога и мамона – пагубната страст на сребролюбието, както и думите на Спасителя: „Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви” ( Мат. 19-21).

Днес Светата Църква ни насърчава да търсим най-напред духовното, Царството на Бога и Неговата правда” – каза още митрополит Николай и поздрави отечески и вседушевно жителите на село с. Селци. Архипастирят на Пловдивска епархия ги сравни с ония човеци, дошли на планината, за да чуят Христовия глас, Неговата проповед и се насладят на словото за вечния живот. Владиката благодари на всички, които са дарили средства и обединили усилия, за да възвърнат благолепието на храма, посветен на св. вмчк Димитрий, Солунският Чудотворец, като ги увери, че това е едно от най-важните дела и богоугодни дела в техния живот. Архиереят благослови присъстващите и благопожела този храм да бъде „врата небесна” и „небето на земята” за всички тях.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.

Източник:  http://www.plovdivskamitropolia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + fourteen =