В края на празничното богослужение по повод празника на Събора на светите славни и всехвални 12 апостоли, настоятелството на храм „Св. ап. Петър и Павел“, Преслав е раздало книжка с историята на храма, който навършва 210 г.:

На 30 юни 2018 г., когато честваме събора на светите славни и всехвални 12 апостоли, най-приближеният кръг около Христос, жителите на град Велики Преслав изпълниха храма, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, за да съучастват в празничното богослужение. Светата Литургия бе възглавена от предстоятеля на храма иконом Николай Николов в съслужение със ставрофорен иконом Неделчо Чанков и протойерей Атанасий.

Повод за празника е навършването на 210 години от построяването на храма. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ставрофорен иконом Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, митрополитският дякон Любомир Георгиев и мъжкият хор при Катедралния храм „Успение Бгородично“ с диригент Валентин Кубратов съучастваха в празника. За да вземат участие в богослужбата дойдоха много християни от града, сред които бе и заместник-кметът на Община Велики Преслав инженер Димо Бодуров.

Председателят на храма отец Николай произнесе слово, в което благодари на всички присъстващи, жители и гости на града и прикани всички да си вземат кръстче, благословено от Архиерея и книжка с историята на храма, посветена на 210-годишнината му и подготвена от църковното настоятелство. Протосингелът ставрофорен иконом Димитър преподаде благословението на митрополит Йоан на всички по повод днес чествания празник. След богослужбата на всички бе раздаден благодарствен дар в двора на храма.

Източник: http://www.mitropolia-varna.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 15 =