Изгорелият стар параклис „Света Петка“ край Долна баня получи 6000 лв от Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет след настояването на областния управител Илиан Тодоров да бъде възстановено това духовно място с вековна история.

Параклисът „Света Петка“ изгоря напълно след пожар миналата година, причините за който не бяха изяснени, а Църковното настоятелство при храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Долна баня с председател енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров се обърна към областния управител на Софийска област Илиан Тодоров с молба за съдействие при извършване на продължаващите възстановителните дейности на света обител.

Отпуснатите средства за възстановяване на параклиса в Долна баня са поредния изпълнен ангажимент на областния управител Илиан Тодоров в обещанието му областта да се превърне в духовен център за изповядване на християнските ценности.

Припомням, че областният управител на Софийска област дари три имота на Българската православна църква в елинпелинското село Елешница, върху които се помещава манастирът „Свето Успение Богородично“. Това направи възможно манастирът, който е построен в 16 век, да бъде възстановен и отново да отвори врати за миряните. В последствие по настояване на губернатора на Софийска област Илиан Тодоров манастирът „Свето Успение Богородично“ получи нови 10 000 лв от Дирекцията по вероизповеданията.

Областният управител на Софийска област изказва сърдечни благодарности на Емил Велинов – директор на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет за оказаното съдействие и ангажираност при решаване на проблемите с духовните средища в областта.

Текст и снимка: Любомир Кузев

Източник:https://mitropolia-sofia.org/;

Да помогнем за възстановяването на изгорелия параклис „Св. Петка“ край Долна Баня.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =