Благодарствен молебен и историческа възстановка по повод освобождението на гр. Варна от османска власт в съчетание с изложбата от детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!” ще се състоят на 27 юли в Духовно-просветен Център „Св. Архангел Михаил“, Варна:

Всяка година дворът на храм „Св. Архангел Михаил” във Варна се изпълва с хора. Сигурно така е било и преди 140 години, когато тук посрещнали руските войници на 27 юли. Пет месеца след края на войната и Варна получила свобода. Де юре. Защото де факто свободният дух отдавна изпълвал сърцата на българите в града. И негов плод било това място – българското училище и храмът, в който прославяли Бога на роден език. И неслучайно тъкмо в това средище на българската общност тогава било отпразнувано освобождаването на града.

Тази година тържественото честване ще започне в храма с Утреня и Света Литургия и ще продължи на двора с театрализирана възстановка на историческите събития. Ще бъде пресъздадено посрещането на воините от XIV Брянски полк, водени от генерал Столипин, и както някога, ще бъде отслужен благодарствен молебен. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника „Посрещане на освободителите”.

Към официалното програма, организирана от Община Варна, Военноморските сили на РБ, Варненска и Великопреславска Митрополия, Музея на Възраждането и НД Традиция, Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” добавя още едно събитие – в 12.00 ще бъде открита традиционната изложба от детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”. В деня, когато честваме и паметта на св. Пантелеймон и на св. Климент Охридски и светите Седмочисленици, каним всички да оценят по достойнство творческите решения и постижения на младите таланти. Напътствани от художника Радко Мурзов и сътрудника на Духовно-просветния център Борислав Аврамов, те в продължение на седмица вървяха по стъпките на Твореца и пресъздаваха Неговото творение от своя гледна точка. Повярвайте, проявиха не по-малко свободен дух от някогашните свободолюбиви българи.

Програма:

07:30 – Празнична утреня и Света Литургия

09:30 – Тържествено честване – благодарствен молебен, полагане на венци и историческа възстановка

12:00 – Откриване на изложбата от детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”

Още снимки от Пленера – в ГАЛЕРИЯТА

Източник: http://arhangel.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 4 =