Да помогнем на хората от с. Кметовци да възобновят своя храм и с него – своята енория.

Храмът в село Кметовци „Св. Сретение Господне” е издигнат преди почти 140 г. и е изграден със средствата, материалите и доброволческа помощ от населението както на Кметовци, така и на околните селища. Сред важните участници в строежа е известният тревненски майстор Генчо Кънев.  Освещаването на храма извършва забележителният български духовник и подвижник на благочестието митрополит Климент (Васил Друмев). През 1974 г. църковната сграда е обявена и за паметник на културата.

За съжаление обаче към днешна дата храмът е в окаяно състояние. Неговото западане започва през 1985 г., когато почива последният служил в с. Кметовци свещеник. Крайно тежко се отразява липсата на покривна конструкция, която пада през 2002 г. Изложени на атмосферните условия, стените също започват да се рушат. Особеното при техния градеж е издигането на две носещи части, между които пространството е запълнено с пръст. Проникването на вода и впоследствие – нейното замразяване – води до сериозни пукнатини в зидовете.

Към момента, благодарение на водената от няколко години кампания, стените са заздравени. За да не бъдат те обаче повторно изложени на разрушение, необходимо е да бъде изградена покривна конструкция преди зимния сезон. Г-н Поптодоров, председател на местното настоятелство, споделя, че за целта са необходими около 50 000 лв., но до момента са събрани едва ок. 22 000. Г-н Поптодоров разказва още, че настоятелите и той самият не престават да издирват спомоществователи за храма и не се отказват да се надяват, че църковното здание би могло да посрещне тежките есенни и зимни дни с покривна конструкция.

Обръщаме се към всички, които биха могли да помогнат – помощ може да бъде оказана на контактите по-долу:

IBAN: BG74SOMB91301060559001;
BIC: SOMBBGSF
Общинска Банка АД клон Габрово

Тел.: 0896 737 163 – г-н Димитър Попандреев, председател на църковно настоятелство.

Репортаж за с. Кметовци и храм „Св. Сретение Господне“ от април, 2018 г.;

Снимки: http://www.gabrovonews.bg.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 9 =