Към страничката на Дякония се обърна г-жа Златка Колева, с апел в полза на девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък:

Приятели, да помогнем на Девическия манастир „Въведение Богородично“ в гр. Казанлък да ремонтира покрива си преди настъпването на зимата!

Благодарение на Дирекция „Вероизповедания“ в Казанлък е отпусната сума за ремонтни дейности и е поправен покривът на по-малката /западна/сграда срещу входа, но от спешен ремонт на покрива се нуждае северната жилищна сграда на манастира, в която са разположени спални помещения, кухнята и параклиса. Църквата също има нужда от реставрация – през 2000 г. е извършен освежаващ ремонт, но с годините са се появили течове, които унищожават ценните стенописи. Желаещите да помогнат – могат да се свържат с игуменката на светата обител – майка Епифания, като помощта може да бъде не само изпращане на средства, но и доброволчески безвъзмезден труд или наемане на строителна фирма, на която дарителят може да заплати свършената работа – така ще бъде сигурен за какво точно са разходвани финансовите постъпления. Манастирът няма банкова сметка – благодетелите трябва да отидат на място или да потърсят информация на посочения телефон.

Историята на Казанлъшкия девически манастир е вдъхновена от съновидение – монахиня от Калоферския манастир – сестра Сузана вижда Божията майка, която й заръчва да се върне в родния Казанлък и там да основе света обител. Днешният си вид манастирът добива през 1857 г., като с риск за живота монахините събират средства от Браила, Букурещ, Одеса, Киев, Москва… Манастирската църква „Въведение Богородично“ е построена по руски проект и е изографисана от трима зографи – от казанлъшкия художник Петко Ганин през 1870 г.; през 1871 г. Георги Данчов Зографина рисува купола, а олтара прави синът на шипченския свещеник поп Павле. По време на Руско-Турската война църквата е превърната в зърнохранилище, а при отстъплението на турците е опожарена. През 1975 г. храмът е обявен за паметник на културата.

Тел. за контакт: 0431 622 16 – игумения Епифания 

Снимки: Златка Колева, 2015 г.

Г-жа Златка Калева не за първи път апелира в полза на българското православно духовно и културно-историческо наследство. Тя е също инициатор за появата и съавтор на книга, разпространявана безплатно в ел. формат за манастира „Св. Атанасий Велики“ край с. Златна ливада, Чирпанско.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − two =