Поклонническа група, съставени по изключение от младежи, които се вземали участие в инициативите на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ (Варна), беше организирана за посещение на Св. Гора, Атон:

И тази година Духовно-просветният център изпраща поклонническа група до Атон, но този път тя е по-различна. Досега в пътуването са участвали главно възрастни мъже, сътрудници и доброволци в нашата дейност. Така миналата година храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна се сдоби с осветено копие на чудотворната икона на св. Георги, наричана още Фануилска. Тогава поклонници отнесоха копието и го приложиха до оригиналния образ на светеца и останалите светини в Зографския манастир и днес всеки вярващ може да се помоли пред иконата в Морския храм.

Св. Козма Зографски

Този път групата е съставена от младежи, с които сме работили и работим през последните две години – участници в Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, Летния младежки форум и Градския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Доста от тях правят своите първи стъпки във вярата, други имат своя опит, придобит в семейството и енорията, но всички те за първи път ще пристъпят в Градината на Пресвета Богородица – Света Гора. Младежите ще имат възможност да се поклонят в българския манастир „Св. вмчк. Георги Зограф”, в Хилендар, Ватопед, „Св. Пантелеймон”, Великата Лавра и в столицата на Атонската монашеска република – Карея. Ще се запознаят с монашеската традиция там, с живота в манастирите, ще видят и ще се поклонят на светините, пазени там, за които само са чели или слушали разкази на поклонници. А на 22 септември, когато честваме паметта на св. Козма Зографски, ще се поклонят на иконата му в съборния храм на манастира и ще се изкачат до килията, в която се е подвизавал преподобният. Вярваме, че подобни преживявания добавят неповторим опит в живота на всеки подрастващ млад човек, за когото християнството е част от неговата идентичност.

Поклонническото пътуване ще се проведе от 19 до 23 септември 2018 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Дирекция „Младежки дейности”, Община Варна.

Източник: http://arhangel.bg/

Свързани публикации:

Възможност за участие в третия Летен младежки форум на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”

Предстои традиционният детски пленер в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна

Да подкрепим Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил“, гр. Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =