След като в средата на седмицата за Атон заминаха група младежи, сега децата от неделното училище „Кандилце” набелязват своя първи поклоннически път.

А той има за цел сърцето на българската духовност – Рилската света обител. Ще бъдат заедно със своите учители и родители, а групата ще води отец Василий, ръководител на Духовно-просветния център.

Тръгването е на 22 септември, но за да бъде това едно наистина поклонническо пътуване, подготовката за него започна преди седмица, когато децата се събраха след неделната Литургия, и на извънредно занимание в двора на храма си припомниха какво знаят за живота и подвига на небесния покровител на нашия народ – св. Йоан Рилски. А докато пътуват, в автобуса, ще разучат и тропара на светеца, за да му го изпеят, когато пристигнат в манастира и се поклонят на мощите му. В неделя всички ще участват Божествената литургия, а след това ще се изкачат до пещерата на св. Йоан и аязмото. Ако имат време, ще посетят и постницата „Св. Лука”.

След втора нощувка в Рилския манастир сутринта на 23 септември групата ще потегли към Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици” край Ботевград. Там малките поклонници ще се срещнат с игуменката – майка Касиана, ще чуят историята на манастира и на чудотворната икона на Божията Майка, която се съхранява в него. След като се поклонят на иконата, ще отидат и до аязмото, недалеч от манастира. А после – обратно към Варна.

На добър път, млади поклонници, св. Йоан ви очаква!

Свързани публикации:

Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил“ заведе младежи на Атон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 4 =