По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, прот. №10, от 12.06.18 г., пълен състав, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, с придружаващо го лице ще вземе участие в тържествата по повод 180 години от освещаването на Спасо-Преображенския събор в гр. Болград и Одеса, Украйна.

Домакин на тържествата е Одеския и Измаилски митрополит Агатангел от Украинската православна църква – Московска патриаршия. Богослуженията ще бъдат предстоявани от Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

В тържествените мероприятия участие ще вземат и йерарси от Руската, Гръцката, Грузинската православни църкви. На специално посещение в Одеса е и Александрийският и на цяла Африка папа и патриарх Теодор II.

Спасо-Преображениският събор в гр. Болград е главният храм на българската диаспора в Украйна, той се явява освен като изключителен паметник на архитектурата, но и като свидетелство на великата и драматична борба на православния български народ за свободно и достойно изповядване на хилядолетната отеческа православна вяра.

За това и участието на Българската православна църква е от огромно значение за УПЦ-МП.

Припомняме, че през 2012 г. куполът на храма се запалва, след което е започната кампания по събиране на средства за възстановяване, като реставрационни работи продължиха почти десетилетие.

В неделния ден – 30.09.18 г. ще бъде извършен чинът по освещаване и обновяване на храма, а след това и отслужена архиерейска св. литургия. Митрополит Йоан ще прочете и поздравителен адрес от името на Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП.

***

Храмът „Преображение Господне” в гр. Болград има огромно значение не само за бесарабските българи, но и за българската идея в световен мащаб. Според историците храмът може да бъде сравнен с желязната църква Свети Стефан” в Цариград и с катедралния храм-паметника „Свети Александър Невски”.

Църквата е построена от няколко вълни български преселници-колонисти в края на 18-ти и в началото на 19-ти век за да се покаже ясно българското присъствие в Болград, а нейният храмов празник е и празник на бесарабските българи. Спасо-Преображенския събор е архитектурен шедьовър и е обявен за паметник на културата.

Източник и заглавна снимка: http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + five =