И двата храма, посветени на Св. Петка (с. Тросково) и Св. Николай Мирликийски (с. Мъдрец) са градени с много усилия и дарения. Инициативата за храма в с. Тросково продължава повече от 10 г., докато 4 години общи усилия на дарители и смопоществователи са необходими за издигането на новата св. църковна сграда с. Мъдрец.

Освещаването на храма в с. Мъдрец (община Гълъбово) се извърши от Старозагорския митрополит Киприан в съслужение с Пловдивският митрополит Николай и Западно и средноевропейският Антоний и Знеполски епископ Арсений. Първата копка е направена от митрополит Галактион на 19 май, 2015 г, а първото богослужение съ състоя на 9 май, т. г., когато митрополит Антоний отслужи благодарствен молебен. С дарения за построяването на храма са били събрани над 600 000 лв. предава Добротолюбие.

Освещаването на храма в с. Тросково, Симитийско предстои да се извърши тържествено на 13 октомври от митрополит Серафим. Храмът, който се изгражда върху основите стар вековен православен храм, е почти завършен, в момента се строи оградата около него.

Всичко започна през 2007 година. С брат ми Тодор се дадохме обет да довършим строежа и да може хората да палят свещи и да се молят в тази църква. Събирахме пари от съборите на селото, от дарители, Дирекцията по вероизповедания на няколко пъти ни отпуска средства. Ние и наши съселяни се трудихме на доброволни начала. Стана чудна църква, хвърлихме много усилия и работа, но си струва. Най-важно е, че община Симитли има още един молитвен дом, още едно средище на българщината и на вярата”, разказва Стоян Траянов, който е инициатор за вдигането на светата обител.

Източник на цитата: http://pirinsko.com/

Свързани публикации:

“Строите църкви, вместо да помогнете на болните деца”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =