С благословението на Св. Синод на БПЦ-БП представители на Вселенската патриаршия, Румънската църква, Кипърската архиепископия и Българската патриаршия към Европейския съюз, се събраха на редовната си годишна среща. Тази година конференцията се състоя в София и по-точно в представителството на Европейската комисия в столицата. Темата на тазгодишната асамблея бе „Фактори за подобряване на единството в европейското общество“.

Конференцията започна с доклад на адвокат доц. Мария Кьосева, преподавател в ПУ, която обърна внимание на проблема с Истанбулската конвенция, която широко бе дискутирана в страна, в началото на година. Тя допълни още и припомни становището на Св. Синод на БПЦ, като добави, че именно то е спомогнало за неприемането на въпросната конвенция. „Българската православна църква, водена от своята спасителна мисия, подпомогна българската държава за разрешаването на възникналия обществен, ценностен и юридически казус. По този начин беше изразена на общо европейско равнище ясна позиция, чрез която беше защитена християнската ценностна основа на Обединена Европа и нейните исторически корени срещу опита на подмяна на тези ценности с „джендър – идеологията“, която има за своя основа деформацията на човешката личност и подмяната на човешката природа. Така поредният опит за дехристиянизация на Европа намери заслужено отпор от една от страните – членки на Европейския съюз – Република България„, каза адвокат Кьосева в доклада си.

Негово Високопреосвещенство Белгийски митрополит Атинагор (Вселенска патриаршия), сподели опита си за живота на православната църква в Европа, като добави, че страхът е най-голямата опасност, която застрашава православието на нашия век. „Това е страхът от другия, от чуждия“, каза той. „В днешно време ситуацията е много сложна, трябва да се подпомагат интеграционните процеси с бежанците. Въпросът е как Църквата може да помогне за изграждането на мултикултурното общество. Християните трябва да насърчават плуралистичното общество, да ръководят партньорството с останалите народи. Обединението в модерното общество, понякога води до различни кризи – кризи на властта и др. Новите технологии водят обществото до различни неща“. По думите на митрополит Атинагор модерните технологии могат да вредят или да помагат. Според него хората от различните култури си влияят по различен начин. „Човешкото същество трябва да се адаптира в новото общество. Така бих дал пример с програмата „Еразъм“. По този начин чрез нея студенти от различни страни могат да направят социален диалог, да научат за различни култури, да не са като в гето. Християните трябва да уважават и обичат ближния си“, каза още той.

От страна на БПЦ-БП участие взе и йеромонах Мелетий, зам. ректор на СДС „Св. Йоан Рилски“, който говори за парадокса – единство или свобода. Той спомена, че начина на живот може да се нарече само „Аз“. В доклада си той говори и за това как човек може да съжителства със своя ближен, като даде пример Софийската духовна семинария. По думите му духовната семинария представлява място, където деца се отделят за първи път от своите семейства и се сблъскват с различни видове поведение, реакции и отношение. „Ние се опитваме да обединим всички деца. Те трябва да се чувстват като в едно ново семейство, семейство с нови ценности. Най-важният лек за единството на всичики е молитвата. За един ученик не е безразлично моленето независимо кой къде се намира в храма, по време на молитва. Всички деца се обединяват помежду си. Излизайки с учениците извън пределите на страната, пътувайки, те излизат от себе си, от своето „Аз“„, каза още той.

Разделението на хора не води до добри последици„, каза в своето изказване Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той заяви, че масово се забелязва как в обществото имаме култ към съвременния човек. Митрополит Антоний говори още и за това какво е нанесло на държавата и по-конкретно на църквата социалистическото минало. Той допълни още важността от това да се водят младежите в Църквата и най-вече да бъдат задържани там, като по този начин ще станат ревностни и истински православни християни.

Във втората част на конференцията пръв доклада си представи Неаполски епископ Порфирий (Кипърска архиепископия).Европейска ценност е неделята да бъде свободна. Това е време, в което човек може да обърне внимание на семейството си, на близките си, на ближния за сближаване, за социални дейности и посещения. Православната църква подкрепя автентичната демокрация. Тя трябва да бъде с християнски ценности иначе става тоталитарен режим„, каза епископ Порфирий.

От Румънската православна църква представител бе протопрезвитер д-р Сорин Селару. В доклада си той обърна внимание на икономическата, финансова и емигрантска криза в Европа. Протопрезвитерът насърчи младите хора да участват по програмите, които позволяват пътуване обмяна на опит, защото само така, човек може да изгради себе си. Той допълни още и това, че проблемите, които България има от чисто икономическо и политическо естество са идентични с тези в Румъния.

На конференцията издателство „Двери“ представи своите инициативи и дейности, които се извършват съвместно с митрополията на Западна- и Средна Европа. Дейността бе представена от д-р Полина Спирова.

Конференцията бе организирана съвместно от Българска православна църква и Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз. На конференцията присъстваха и Негово Просвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Атанасий Султанов (който бе и модератор на втората сесия), протосингел на митрополията на Западна и Средна Европа и архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария.

И двете сесии на конференцията бяха излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във фейсбук: I част; II част.

Източник, репортаж и снимков материал: http://bg-patriarshia.bg/

КОМЮНИКЕ от годишната среща на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU) – http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =