На 19 октомври, ден в който се празнува паметта на Св. Йоан Рилски, митрополит Гавриил отбеляза своята двадесетгодишнина от ръкополагането му за епископ в Българската православна Църква.

На 18 октомври Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил възглави всенощното бдение в Рилската света обител, а на следващия ден и празничното богослужение в чест на Св. Йоан Рилски. Именно в светата Рилска обител на 19 октомври 1998 г. архимандрит Гавриил е хиротонисан в епископски сан с титлата „Макариополски“. По това време той е един от най-активните духовници, работещи за преодоляване на разкола от този период в Българската православна църква.

Специално за празничния ден по покана от страна на владика Гавриил, отправена преди една година, в България е дошъл Полтавският и Миргородски митрополит Филип от Украинската православна църква – Московска патриаршия. През 2017 г. по решение на Св. Синод на БПЦ дядо Гавриил бе гост в Полтавска и Миргородкска митрополия. Сред поводите за посещението е и заплануваното изграждане на храм до гроба на хан Кубрат, който се намира в същата епархия. Митрополит Филип взе участие в богослуженията в Рилската св. обител и в неделя (21 октомври) ще съслужи с митрополит Гавриил в катедралния храм на Ловеч.

След епископската хиротония новият епископ Гавриил е поставен за викарий на Софийския митрополит, а две години по-късно възглавява катедрата на Ловчанска св. митрополия. Възраждането на епархията става една от задачите на новия митрополит и той развива дейна архипастирска, просветна и социална дейност. По инициатива на митрополит Гавриил е създадена социална кухня за най-бедните, която работи и до днес с помощта на много доброволци.

Изключително присърце приема владика Гавриил задачата за въвеждане на вероучение в българските училища. В тази връзка Ловчанска св митрополия отправя възвания до българските управляващи и учители, организира конференции, кръгли маси, срещи с педагози и др. По инициатива на митрополита към епархията отваря врати неделно училище. Дядо Гавриил осъществява и своята мечта да бъде създаден детско-юношески хор към митрополията. Хорът съществува вече от 16 години и наскоро бе на творчески лагер в Етрополския манастир.

Активизира се и дейността на епархийското издателство, което предлага книги за духовна просвета както за възрастни, така и адаптирани за деца – специалната поредица „За децата на България“. Част от духовния живот на Ловчанска св. митрополия стават и ежегодно провежданите дни на православното кино в Ловеч. Духовната дейност в епархията е насочена и към лишените от свобода. Организираните беседи целят да им помогнат да потърсят себе си, Бога и пътища за поправяне и изправяне на живота.

Наред с това митрополит Гавриил, който има диплома и на строителен инженер, развива активна храмостроителна и възстановителна дейност. Венец на тези усилия се издигането и освещаването на новия катедрален храм в Ловеч. Катедралният храм е втори по големина в България и първи строен от 100 години насам. Митрополит Гавриил отделя време и усилия за възстановяването на още десетки храмове по селата и градовете в Ловчанска епархия.

Владика Гавриил е начело на Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ, който развива активна дейност. Една от инициативите на Отдела е Националният конкурс за деца „Възкресение Христово“. През последните две години постиженията на малките творци се излагат след конкурса на благотворителни търгове, чиито средства се инвестират в закупуването на апаратура за лечение на онкоболни деца.

Митрополит Гавриил, като архипастир в рамките на Българската православна църква, изразява становища по всички обществени теми, които имат отношение към духовния живот на православните християни. В своите позиции той винаги е неотменно ръководен от традициите на Св. Предание на Църквата.

Със застъпничеството на Пресвета Богородица, на Св. Йоан Рилски Чудотворец и на всички светии, на многая и благая лета, Високопреосвещени владико!

Свързани публикации:

В дните около Св. Благовещение Ловчанска св. митрополия отправи Възвание в полза на предмета Религия-Православие

Митрополит Гавриил: „Близостта на учителя до ученика е разбиране, подкрепа и любов…“

Конференция във връзка с религиозното образование и възпитание на децата се проведе в Ловеч

С молебен, отслужен от митрополит Гавриил, завършиха 12-те национални педагогически четения на началните учители в Ловеч

Записвания за Неделното училище към Ловчанска света митрополия

Детско-юношеският църковен хор „Архангелский глас“ бе на лагер в Етрополския манастир

Ловчанска св. митрополия издава нови 7 заглавия с духовна литература за деца и възрастни

Ловчанска св. митрополия издава нова книжка за деца

Излезе първата детска книжка за св. Серафим Саровски

Проведе се тържественото награждаване на децата от националния конкурс „Възкресение Христово“ (2018)

Св. Синод и Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” започват съвместна катехизаторска инициатива

 

Благотворителна кампания на Св. Синод отново осигури апаратура за онкоболни деца

Дарение на Св. Синод за онкоболните деца, които се лекуват в СБАЛДОХЗ

В ЛОВЕЧ БЕ ОСВЕТЕН НОВИЯТ КАТЕДРАЛЕН ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Банченският епископ Лонгин направи щедро дарение за новия катедрален храм на Ловеч

Предстоят „Дните на Православното кино“ в Ловеч

Започват дните на Православното кино 2017 в Ловеч

Покана за Вечер на Православната книга в Ловеч

Със становище на страницата на БПЦ е изразено отношение относно вредните аспекти на открита в София изложба

Празник в обновения Тетевенски манастир „Св. пророк Илия“

Снимки: http://predanie.bg/; https://www.24chasa.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − three =