На 20 октомври, ден след като България тържествено отпразнува празника на всебългарския светец и закрилник – Рилският Чудотворец Йоан, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп освети нов храм, посветен на Рилския отшелник и се поклони на неговите св. мощи в Рилската св. обител.

Новият храм „Св. Йоан Рилски“ се на намира в самото начало на пътя за гр. Рила – Смочево, който е един от пътищата за Рилския манастир и по който път се смята, че е преминал Рилския отшелник преди да се засели високо в планината. Построен е по инициатива на Валери Джампалски- рилчанин, преживял различни изпитания в живота си и от благодарност към Бога и св. Йоан отдава своя земя за строежа на малката църква и сам финансира построяването й.

Параклисът е готова 14- тонна стоманобетонна конструкция с притвор, куполовиден покрив и камбанария. Подът му е изработен от естествен камък, а дървената дограма е с цветно стъкло. Кръстът и камбаната са изработени от масивен месинг и са подарък от производителя.

Целият параклис е  изработен  от най-добрите майстори от Солун – Наодомики, транспортиран е и поставен със съдействието на Ивайло Николов, представител на фирмата в България.

Храмът е поставен преди три месеца и веднага е започната зография от художника Костадин Васев от Благоевград. Мястото е облагородено като е поставена красива чешма, навес, пътеки, засадени са и дръвчета.

Еп. Поликарп, придружен от столични духовници и ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, след като разгледа двата храма в гр. Рила и се запозна с настоящите им реконструкции и реставрация на иконописта им от 12 век, се отправи към новия храм, който се издига над селището.

Прекрасният октомврийски ден и почитта към св. Йоан бе събрал голямо множество местни християни. Радостно приветстван от всички, владиката благослови вярващия народ и даде начало на чинопоследованието, което отслужи с придружаващите го духовници. Той освети новия храм и в края на богослужбата се обърна с пастирско слово към многобройните присъстващи.

Радостно е, когато нашия народ показва своята любов към Бога, почита своите родни светци, тачи ги и изгражда молитвени храмове в тяхна чест. Те ни напомнят за техния благ пример: за вярата, надеждата и любовта. Св.Йоан ни показа своето смирение, кростост и взаимност и как трябва да живеем като едно голямо християнско семейство.„- каза в словото си владиката. Той отправи благопожелания да пребъдваме под покрова на св. Йоан Рилски и да преобразяваме живота си следвайки духовния му пример.

Владиката като освети множеството икони, донесени от миряните, благослови многобройните ароматни хлебни приношения и приготвеното ястие, лично поръси със светена вода многобройните рилчани, събрали се в чест на освещаването.

След посещението на викарият в енорията на с. Рила  той се отправи към Рилската св. обител. Там, след като сърдечно приветства игумена еп. Евлогий и го поздрави с неговия личен празник – 20 години от епископската му хиротония, еп. Поликарп се поклони на мощите на Рилския Чудотворец и светините на св. обител.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Свързани публикации:

 

Семейство дарители издигнаха кръст и параклис, посветен на Пресвета Богородица

Възрастна жена дари къщата си, за да се запази храма в с. Добри дял, Великотърновско

 

Инициатива на български интелектуалец завърши с освещаването на нов параклис, посветен на Св. Георги Победоносец

Село без храм е на път да се сдобие с параклис, дар от труда и средствата на местен възрастен човек

Дарител издигна параклис насред символа на Коларово

Младоженци дариха пари за осветление на храм

Свещеник дарява всичките си спестявания за изографисване на църква

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =