Фондация за регионално развитие участва в проект „СТРАПАК“ – Стратегически партньорства за представители на религиозни общности“, финансиран по програма „Еразъм +“. Партньори на проекта са Крайовският университет (Румъния); Аристотелевият университет  (Солун, Гърция); Норвежкото богословско училище (Осло, Норвегия) и италианската неправителствена организация „Гал дел Дукато“.

Проектът цели да подпомогне представители на църковни общности да развият компетенции като социални, комуникационни и предприемачески умения, които да им помогнат да се справят по-ефективно със социалното изключване в техните местни общности, както и да подобрят работата им с уязвими групи хора.

В изпълнение на проекта, между през втората половина на месец октомври 2018 г. Фондация за регионално развитие проведе международно обучение в Италия, на което присъстваха богослови и служители на БПЦ, както и представители на църковни общности от Норвегия, Италия, Румъния, Гърция.  Работната група се запозна с добри практики за социална работа с уязвими групи от хора на местните енории и свързани с църквата организации. Резултатът от многогодишна работа по въпроси свързани със социалното изключване, дискриминация, миграция и др. беше преподаден чрез методите на неформалното обучение. Участниците бяха посрещнати от кмета на Бедония и ректора на семинарията в градчето, в което се провеждаше теоретичното обучение. Практическата част ги запозна с дейността на Каритас Пиаченца, в който влизат център за семейна подкрепа, социални предприятия, дом за настаняване на бездомни хора, супена къща и много други. Споделен беше и добър опит в подпомагането на мигранти и тяхното възприемане, като важна и желана част от обществото.

Българските участници си тръгнаха пълни с нови методики и практики, които нямат търпение да приложат в социалната дейност на Българската православна църква.

Източник: http://www.pravmladeji.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =