В Деня на народните будители гости в Духовно-просветния център бяха 30 деца (1-4 клас) от ОУ „Черноризец Храбър”, Варна.

След общоградския празник в Морската градина бяха решили да минат и през най-будителското място във Варна – първото българско училище и първият български храм в града. Оказа се, че поводът за тях е двоен, тъй като в този ден празнуват и патронния празник на своето училище.

От сътрудниците на Духовно-просветния център децата научиха историята на мястото, както и имената на най-видните варненски будители, благодарение на които българският дух и самосъзнание се възраждат тук в края на 19 век. Не беше трудно и сами да се досетят, че тогавашните възрожденци са нарекли своето училище на светите братя Кирил и Методий. След това те се поклониха на гроба на отец Константин Дъновски и разгледаха откритата изложба „Проглас към Евангелието” в двора на храма. Разказвайки за последния образ от нея – св. Йоан Рилски, нашият сътрудник Борислав Аврамов им припомни, че именно на неговия ден (по стар стил) е било взето решение през 1922 г. да се отбелязва Денят на народните будители. Личността на този монах отшелник се явява вдъхновяваща и обединителна за народа през всички трудни периоди в нашата история. Неслучайно го почитаме като небесен покровител на българския народ.

В храма децата научиха както за неговия патрон – св. Архангел Михаил, така и за предстоящия празник на християнското семейство – Въведение Богородично (21 ноември). А накрая с песни за будителите върнаха спомена за някогашните празници в първото българско училище.

Източник: http://arhangel.bg/bg/

Свързани публикации:

Да подкрепим Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил“, гр. Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 17 =