Продължава борбата на хората от с. Вехтово (Шуменско) да се сдобият с нов храм за благословение на всички живущи в селото.

В село Вехтово постоянно живеят около 300 души. Храмът, в който се черкуват се помещава в стара сграда, която преди това е била кръчма. Сградата обаче постепенно пропада и става все по-опасна. Поради това преди около седем години се взима решение за построяването на нов храм.

Основният камък е положен тържествено през 2014 г. а храмът е запланувано да бъде посветен на Св. Димитър. Архитектурният план е дарение от архитект Добрил Добрев. Особено много помага отец Тончо Вълчанов, чиито род произхожда от Вехтово. Отецът, който служи в храм „Св. Неделя“ в София, предава за подетото дело 10 000 лв. Помощи предоставят както християни, така и от мюсюлмани, държавата, чрез Дирекцията по вероизповеданията, също отпуска 8000 лв. По този начин необходимите средства за начало на строежа са събрани. С благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан на 8 ноември тази година започна първият етап от строително-монтажните работи.

Дешка Тодорова, член на Църковното настоятелство, разказва: Идеята да направим нова църква се зароди през 2011 г., защото старата ни църква почти пада. Навремето тя е била кръчма и в нея има кладенец. С течение на времето от водата започнаха да се пукат стените, основите отдават, подът е изгнил, всичко се руши. Затова решихме със собствени средства да си построим нова църква. За тази идея всички се включиха, и християни, и мюсюлмани дариха пари. Ние тук не се делим. Всички заедно помогнахме да се ремонтира и джамията в селото. От години дедите ни са живеели заедно и ние тук не се делим“.

Направените изчисления показват, че за цялостното завършване на храма ще бъдат необходими ок. 135 000 лв. Към този момент в сметката на кампанията има около 23 000 лв. Жителите на Вехтово упорито и с вяра продължават своя труд за изграждането на своя молитвен дом. Всеки, който желае да ги подкрепи може да го направи на следния контакт:

Банкова сметка:

IBAN: BG58STSA93000021103918, BIC: STSABGSF, „Банка ДСК АД”;

Православен храм „Свети Вмчк. Димитър”.

Страничка на Храм „Св. Вмчк Димитър“ във Фейсбук.

Свързани публикации:

Жителите от с. Вехтово молят за подкрепа, за да се сдобият с храм

Източник на цитата и снимки: http://www.kmeta.bg/; Страничка на Храм „Св. Вмчк Димитър“ във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 5 =