На 19 ноември, в залата на Софийската св. митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит се срещна с представители на Фондацията за регионално развитие.

Обществената организация реализира проект „СТРАПАК“ – Стратегически партньорства за представители на религиозни общности“, финансиран по програма „Еразъм +“. В него участват Крайовският университет (Румъния); Аристотелевият университет (Солун, Гърция); Норвежкото богословско училище (Осло, Норвегия) и италианската неправителствена организация „Гал дел Дукато“.

Владиката приветства гостите с добре дошли, след което всеки от присъстващите представи своята организация и работа. В непосредствен, приятелски разговор участниците в проекта, които упражняват различни професии и имат разнородно образование поставиха различни въпроси пред софийския викарий. Обединени от Христовата вяра и желанието да работят за благото на ближния те се вълнуваха от възможностите за съвместна работа между държавата и Църквата. Споделиха свои впечатления, а румънските представители поздравиха викария с църковни песнопения.

С паметна снимка и подаръци завърши срещата, след която всички си пожелаха отново да се видят на ползотворни форуми, които подпомагат общата работа на Христовата нива.

+ Проектът цели да подпомогне представители на църковни общности да развият компетенции като: социални умения, комуникационни и предприемачески умения, които да им помогнат да се справят по-ефективно със социалното приспособяване в техните местни общности, както и да подобрят работата им с уязвими групи хора. Обучението включва теоретическа и практическа част. Представят се презентации в областта на социалното подпомагане и възможностите за финансиране на религиозни общности. Всеки участник в обучението представя примери и добри практики за социалната дейност на своята църковна общност или на други общности, с чиято дейност е запознат.

Практическата част на обучението включва посещения на религиозни общности, енорийски центрове и социални предприятия, принадлежащи на църквата или други религиозни общности и др. като целта е да се даде възможност да се научи повече за социалната/ доброволческа дейност сред християнската общност и да се усвоят добри практики и опит, който след това да бъде приложен.

Това е втората част на проекта /първата е била в Италия/ и се осъществява в България, в региона на гр. София. Обучението се организира от българския партньор на проекта „Фондация за регионално развитие“, чийто директор е доц. д-р Андриан Александров.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =